Egy törvénycsomag szerint budapesti lakást biztosítanának az Országos Bírói Tanács elnökének és helyettesének

belföld
április 03., 09:52

Saját lakást és a bírói munka alóli mentességet biztosítana az Országos Bírói Tanács (OBT) elnökének és elnökhelyettesének egy most benyújtott igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomag, vette észre a hvg.hu.

Eszerint:

  • Az OBT elnöke és elnökhelyettese juttatásként budapesti lakóház vagy lakás használatára jogosult,
  • Az OBT elnökét és elnökhelyettesét e tisztségéből eredő feladatai ellátása érdekében mentesíteni kell a bírói munka alól.


Az OBT elnöke és elnökhelyettese csak akkor jogosult hivatali ház vagy lakás használatára, ha az ő vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs Budapesten ilyen ingatlana, azonban nem számít az örökléssel, ajándékozással szerzett, haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan.

A lap szerint az indokolhatja a törvénymódosítást, hogy az OBT újonnan kinevezett vezetői vidékiek: Szabó Péter elnök a Győri Ítélőtábla bírája, míg Varga Rita elnökhelyettes a Kaposvári Törvényszék tanácselnöke.

A tervezetben rögzítik azt is, hogy mennyit lehet költeni az elnök és elnökhelyettes budapesti lakhatásának biztosítására. Eszerint egyenként a házra vagy lakásra a KSH adatai szerinti előző évi havi bruttó átlagkereset háromszorosának 35 százaléka használható fel.

Ez a hvg.hu szerint azt jelenti, hogy mivel tavaly a bruttó átlagkereset 571 200, nettó 379 800 forint volt, ennek a háromszorosa nettó 1,14 millió, amelynek a 35 százaléka pedig 398 ezer forint. De nemcsak a bérleti díjat, hanem a rezsit is az Országos Bírói Hivatal (OBH) fizetné, ez azonban beletartozik abba 398 ezer forintba, ami erre költhető.