Szabó Péter lett az Országos Bírói Tanács új elnöke

jog
január 30., 16:06

Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla bíráját választották a Országos Bírói Tanács új elnökévé a testület kedd délelőtti alakuló ülésén. A leköszönő elnök, Matusik Tamás azt üzente az új tagoknak: ne féljenek.

A Telex tudósítása szerint Szabó 2000 óta bíró, pályafutását a szombathelyi városi bíróságánál kezdte, majd mai nevén a Szombathelyi Törvényszéknél folytatta. 2017 októbere óta a Győri ítélőtábla európai jogi szaktanácsadója. A tanács tizennégy új tagját január első napjaiban választották meg.

Az OBT előző elnökével, Matusik Tamással készült tavalyi interjúnk itt olvasható.

Az OBT a magyar bírók szakmai önigazgatási testülete, a bírósági intézményrendszer két gigásza, az ítélkezési csúcsszerv Kúria és az igazgatásért felelős Országos Bírósági Hivatal mellett a rendszer egyensúlyát hivatott biztosítani. A 2018 elején megalakult tanács szakított elődje behódoló, politikai hatalmat kiszolgáló szerepfelfogásával: a hatalmi ágak közül a bírósági rendszer nagyjából az egyetlen, amit a kormánynak még 2023-ban sem sikerült teljesen bekebeleznie. Kiállásukkal először ellehetetlenítették az OBH előző, orbánista elnökét, Handó Tündét, aki jogszabályokat hágott át, hogy a fontosabb pozíciókba lojális bírókat nevezhessen ki, majd ők váltak az igazságügyi reform zászlóvivőjévé.

Matusik Tamás, az OBT leköszönő elnöke
photo_camera Matusik Tamás, az OBT leköszönő elnöke Fotó: botost/444.hu

A testület az elmúlt hónapokban azért került középpontba, mert a befagyasztott uniós pénzekhez való (részleges) hozzáférés egyik feltétele volt, hogy szerepét és hatásköreit megerősítsék, mint független igazságszolgáltatási, felügyeleti szervét - a befagyasztás egyik oka eleve a szervezet korlátozása volt. A tavaly júniusban életbe lépett igazságügyi reformcsomaggal a testület tagjai lehetőséget kaptak, hogy újraválaszthatók legyenek, ők ezt azonban már akkor sem tartották fair playnek, ezért nem kívántak élni a lehetőséggel.

Míg az OBH és a Kúria elnökét a parlament, a tanács tagjait a bírók választják. Tizenöt tagjából tizennégyet a bírák választanak maguk közül, a maradék egy hely kötelezően a Kúria mindenkori elnökét - most Varga Zs. Andrást - illeti, akinek a megválasztását a tanács a leghangosabban ellenezte.

Az ülésen részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter is, aki azt ígérte, bizonyos kérdésekben egyeztetni fog az OBT elnökével és tagjaival.