Egymásnak feszült a bírósági rendszer két NER-es csúcsvezetője

belföld
2023 június 23., 04:44

A nemrég hatályba lépett igazságügyi reformot követően puskaporossá vált a levegő a bírósági felső vezetők folyosóin. A konfliktuszóna azonban most nem ott húzódik, ahol eddig: korábban a bírók által választott önigazgatási csúcsszerv, az Országos Bírói Tanács (OBT) próbálta védeni a bíróságok függetlenségét a kormánytöbbségtől, mely a politikai jelöltjeik csúcspozíciókba ültetésére kitalált jogszabályokkal és a kezükbe adott igazgatási eszközökkel igyekezett növelni a befolyását az igazságszolgáltatásban.

Ezúttal Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének konfliktusa vált nyílttá, ami azért különleges, mert mindkettejüket az elmúlt években nevezték ki a kormánypárti képviselők kétharmados támogatásával. Az ítélkezési gyakorlattal egyáltalán nem rendelkező, tárgyalótermi bíróként előtte sosem dolgozó Varga Zs. Andrást 2020-ban úgy ejtőernyőztette át a Fidesz az Alkotmánybíróságról a Kúria élére, hogy ehhez még az Alaptörvényt is módosították. Senyei György egy évvel korábban, azután került a bírósági igazgatási csúcsszerv OBH élére, hogy a folyamatos konfliktusokban tekintélyét vesztő Handó Tündét hivatali ideje lejárta előtt az Alkotmánybíróságra menekítették.

Sokáig nem volt jele, hogy az Orbán Viktorhoz ultralojális, komoly hatalmi ambíciókkal érkező Varga Zs., és a szintén Fidesz-kompatibilis, de komoly bírói múlttal rendelkező, a bíróságok működésére és érdekeire fogékonyabb, a viharos Handó-korszak utáni konszolidáció jegyében kinevezett Senyei között feszültség lenne.

Idén februárban aztán a Völner-Schadl ügy nyomozati anyagaiból nyilvánosságra került az a lehallgatott telefonbeszélgetés, melyben Senyei Schadl Györgynek Varga Zs. András médiapolitikáját kritizálta, szókimondó stílusban felidézve („Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?”), hogy a Kúria elnöke egy tényszerű újságcikkre reagálva közleményben igyekezett védeni sajátos személyzeti politikáját. Sejteni lehetett, hogy Varga Zs. nem fogja szó nélkül hagyni a kínos epizódot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.