„Azt azért sejthették, hogy nem fogunk elgyávulni”

belföld
2023 június 26., 04:13
  • Az Országos Bírói Tanács (OBT) a magyar bírók önigazgatási testülete.
  • Ez az a testület, melynek a bírósági intézményrendszer két gigásza, az ítélkezési csúcsszerv Kúria és az igazgatásért felelős Országos Bírósági Hivatal (OBH) mellett a rendszer egyensúlyát kéne biztosítania. Míg az OBH és a Kúria elnökét a parlament, az OBT tagjait a bírók választják.
  • A 2018 elején megalakult mostani OBT szakított elődje behódoló, a bíróságokat bedarálni igyekvő kormányzati szándékot kiszolgáló szerepfelfogásával.
  • Következetes kiállásuk miatt először a szabályokat önkényesen alkalmazó, a bírói függetlenség garanciáit semmibe vevő Handó Tünde OBH-elnök lehetetlenült el. Erélyesen ellenezték, hogy Varga Zs. András legyen a Kúria elnöke, végül pedig az új OBT vált az igazságügyi reform zászlóvivőjévé.
  • A reform pár hete lépett életbe, és az OBT az addig az elnöki poszton egymást rotációban váltó tagok helyett először választhatott a soraiból maga elnököt.
  • A bírói függetlenség és a szabályszerű működés egyik legkérlelhetetlenebb őrét, Matusik Tamást (43) választották.

Ön az Országos Bírói Tanács első olyan elnöke, akit a testület maga választott. 13:1 szavazataránnyal nyert, ami mindenképpen meggyőző, különösen úgy, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke is szavazott. Ön szerint minek köszönhető ez a támogatás?

Azt gondolom, hogy itt elsősorban nem a személy a fontos, hanem az, hogy ez egyáltalán megtörténhetett. Önmagában óriási siker az egész igazságügyi reform, és annak csak egy része az elnökválasztás. A jelentősége nem kicsi, de túldimenzionálni sem kell.

Nemrég lépett hatályba a kormánytöbbség által az Európai Unió nyomására elfogadott igazságügyi reformcsomag. Örül?

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ez most egy örömteli pillanat. Adtunk már korábban elég sok szomorú interjút. Azon a sajtóreggelin, amin a 444 is ott volt, olyan fénykép készült rólunk, mintha vert sereg lennénk. Talán akkor el se hittük, hogy ez valóban megtörténhet, mert évek munkája kellett hozzá, és nyilván a csillagok együttállása is. Ez minden bíró sikere, a bírói önigazgatás diadala. Az elmúlt néhány évtizedben szinte példátlan, hogy egy szakmai testület, ami Handó Tünde, az OBH előző elnöke hivatali idejében az ellehetetlenülés szélére került, nem megszűnik, hanem szépen lassan megerősödik, majd egy bírósági reform jön, amivel a törvény is megerősíti a státuszát. Hatalmas siker minden magyar bíró számára, mert a bírói függetlenség egyértelműen erősödik rendszerszinten.

Az erősödéshez a civilek és a nemzetközi szervezetek támogatása mellett az Európai Unióra is szükség volt, mely végül sok ezer milliárd forintnyi támogatás visszatartásával kényszerítette rá a kormányzatot a reformra. Milyen érzés, hogy az OBT munkája nélkül ez ebben a formában nem sikerülhetett volna?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.