Magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace a Samsung-gyár szennyvízében

belföld
április 04., 18:56

Akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-üzem mellett kiömlő szennyvízben, írja a szervezet közleményében. A Greenpeace februárban vett mintákat a Göd-ÉRT Egyesülettel közösen, mikor egy csőtörés miatt sok víz kifolyt egy termőföldre. A mintákat vizsgálva jelentős mennyiségben NMP-oldószert találtak.

A Samsung gödi akkumulátorgyára
photo_camera A Samsung gödi akkumulátorgyára Fotó: Németh Dániel/444

A vegyület a szervezet szerint veszélyezteti a születendő gyermek egészségét, akár vetéléshez is vezethet. Emellett mérgező, szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat. Ugyanezt az anyagot találták meg korábban a gödi kutakban kisebb értékben, valamint erről derült ki, hogy 2019 és 2022 között a gyár 88 tonnányit bocsátott ki belőle a levegőbe.

Az egyelőre nem nyilvános, hogy a csőtörés során ipari vagy kommunális szennyvít folyt-e ki, ám a szervezet szerint az oldószernek semmi keresnivalója nem lenne a kommunális szennyvízben, de az ipariban sem feltétlenül elfogadható ez a mennyiség. A szervezet követeli, hogy a hatóságok árulják el, honnan került oda az anyag, és ha kiderül, hogy a gyárból, akkor biztosítsák, hogy ez ne történhessen meg mégegyszer.