Idén nyáron is izzadhatunk a kék metrón

közlekedés
április 05., 07:38

„A közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van” – ennyit válaszolt a BKV a Népszavának, miután megkérdezték, hogy mikorra várható a hármas metró szerelvényeinek légkondicionálása.

A lap azt írja, mivel egyelőre kivitelező sincs, így idén nyárra már nehéz lesz klimatizálni a 3-as metró vonalán közlekedő kocsikat, illetve információik szerint a BKV idei elfogadott üzleti tervében sincs nyoma a beruházásnak.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az M3 metróvonalon közlekedő kocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash, az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért bele klímát.

Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 2019 júniusában 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában, és azt ígérte, utólagosan klimatizálják a hármas metró orosz szerelvényeit. Ez viszont ahogy látszik is, nem olyan egyszerű

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta, „a klimatizálás elsődlegesen nem pénz kérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondícináló berendezések felszerelése”.