Izrael engedélyezte két humanitárius útvonal megnyitását is a Gázai övezetbe

külföld
április 05., 04:37

A háború kezdete óta először újra megnyitják – ideiglenesen – a Gáza északi részén található Erez kaput, illetve az asdódi kikötőt is, hogy humanitárius szállítmányokat juttathassanak a Gázai övezetbe.

photo_camera Fotó: DAWOUD ABO ALKAS/Anadolu via AFP

Órákkal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnök először beszéltek telefonon azóta, hogy a hét elején egy külföldi segélyszervezet hét munkatársa – köztük amerikai-kanadai kettős állampolgár – halt meg Gázában, amikor az IDF véletlen légicsapást mért az élelmiszert szállító konvojukra. Netanjahú akkor azt mondta, szerinte háborúban előfordul az ilyen, de többet nem fog.

A BBC azt írja, Biden arra figyelmeztette Netanjahút, hogy Izraelnek lépnie és tennie kell azért, hogy megelőzzék Gázában a lakosság szenvedését, ha fenn akarja tartani az Egyesült Államok támogatását. Vagyis gyakorlatilag ultimátumot adott, Izrael pedig kénytelen volt megnyitni a humanitárius folyosókat.

Az ENSZ legmagasabb rangú emberi jogi tisztviselője, Volker Türk nemrég azt mondta, „hihető”, hogy Izrael az éhezést háborús fegyverként használja Gázában, ahol a WHO szerint éhen halnak a gyerekek.