Név szerint azonosítottak ötvenezer Ukrajnában odaveszett orosz katonát

háború
április 06., 06:21

Jó ideje tartja nyilván a Meduza a BBC orosz kiadása azokat az orosz katonákat, akik azonosíthatóan meghaltak Ukrajnában. Időnként közzéteszik a számaikat, ami most átlépte az 50 ezret.

A Meduza cikke szerint a számláló most 50 016-on áll. A megerősített áldozatok mintegy 18 százaléka fogoly, 13 százaléka önkéntes, 12 százaléka pedig mozgósított fiatal, a maradékról pedig nem lehet megállapítani, hogy melyik csoporthoz tartoznak. A halottak között pedig legalább 3354 tiszt is van, köztük 1016 elit parancsnok.

Ahogy a BBC megjegyzi, 2023 ősze óta az orosz hadsereg veszteségei a donyecki térségben megkísérelt offenzíva miatt jelentősen növekedni kezdtek, és jelenleg heti 550-600 főre rúgnak.

Elesett orosz katonák képei egy szétlőtt furgonon, amit Szentpéterváron állítottak ki.
photo_camera Elesett orosz katonák képei egy szétlőtt furgonon, amit Szentpéterváron állítottak ki. Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A két lap munkatársai és az általuk gründolt önkéntes csapat nyílt forrásokból szerzi az információkat a katonák azonosításához. A leghasznosabb forrásuk az, hogy Oroszország-szerte szokás, hogy az új halottak neveit és a temetésükről készült fényképeket közzéteszik. Az orosz régiós vezetés, a kerületi közigazgatás, a helyi média, az oktatási intézmények, ahova az adott katona járt és a rokonok is posztolnak ezekről a szomorú eseményekről. A BBC, a Meduza átnézi ezeket az adatokat, és hozzáadja azt a listához, amelyet az oroszok ukrajnai inváziója óta vezetnek.

Mivel csak a nyílt forrásokkal kétséget kizáróan megerősíthető veszteségeket tartják nyilván, az adatok a valós veszteségek felét jelenthetik a többlethalálozásból visszafejtett számításaik szerint. Magyarul már 100 ezer fölött lehet azoknak az embereknek a száma, akik odavesztek Putyin inváziója miatt. Ha ehhez még hozzáadják azokat az ukrán állampolgárokat is, akik a két szakadár régió, Luhanszk és Donyeck területén csatlakoztak az oroszokhoz, akkor 120 ezer fölötti adattal lehet számolni.