Az ENSZ-főtitkár a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségére hívta fel a figyelmet az ecuadori nagykövetség-razzia kapcsán

külföld
április 07., 08:08

A diplomáciai képviseletek sérthetetlenségére hívta fel a figyelmet helyi idő szerint szombaton António Guterres ENSZ-főtitkár, egyúttal aggodalmát fejezte ki az ecuadori hatóságok Mexikó quitói nagykövetsége elleni razziája miatt. Szombaton több latin-amerikai ország kormány, köztük Brazília, Argentína, Uruguay és Kolumbia is bírálta Ecuadort.

Az ecuadori hatóságok pénteken erőszakkal behatoltak Mexikó quitói nagykövetségére, és letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki politikai menedékjogot kapott Mexikótól.

Ecuadori rendőrök a behatolás előtti pillanatban Mexikó quitói nagykövetségének kapujában.
photo_camera Ecuadori rendőrök a behatolás előtti pillanatban Mexikó quitói nagykövetségének kapujában. Fotó: ALBERTO SUAREZ/AFP

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök ezt követően elrendelte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Ecuadorral. Az Amerikai Államok Szervezete (OAS), valamint a brazil kormány szintén elítélte az ecuadori hatóságok lépését, közleményben pedig ugyancsak a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségét hangoztatta.

A korrupcióval vádolt Glas 2017 és 2022 között már letöltötte a börtönbüntetését, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe. A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben számolt be arról, hogy a politikus menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

A főtitkár - akit szóvivője, Stéphane Dujarric idézett - kiemelte: minden ilyen jellegű művelet aláássa a nemzetközi kapcsolatokat. Felszólította Ecuadort és Mexikót, hogy "békés úton rendezzék nézeteltéréseiket". (MTI, Reuters)