Az ENSZ atomfelügyelete szerint a zaporizzsjai dróntámadás megnövelte a „nagy nukleáris baleset” kockázatát

háború
április 08., 04:40

Az ukrán Zaporizzsja erőmű elleni dróntámadás megnövelte a „nagy nukleáris baleset” kockázatát, figyelmeztetett az ENSZ atomfelügyelő szervezete, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ).

A két éve orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű vasárnap közölte, hogy az ukrán fegyveres erők drónnal támadták a létesítmény hatodik blokkjának kupoláját. Az atomerőmű tájékoztatása szerint kritikus károk nem keletkeztek.

Oroszország szerint Ukrajna áll a támadás mögött, amely három ember sérülésével járt. Ugyanakkor Ukrajna ezt tagadja. A NAÜ többször is figyelmeztetett ilyen támadásra.

photo_camera Fotó: DMYTRO SMOLYENKO/NurPhoto via AFP

Rafael Grossi, a NAÜ vezetője kijelentette, hogy a vasárnapi dróncsapás „meggondolatlan” volt, és „az erőműre leselkedő nukleáris biztonsági és védelmi veszélyek jelentős eszkalációja”. A NAÜ, amelynek szakértői csoportja Zaporizzsjában van, megerősítette, hogy „a dróntámadásnak fizikai hatásai” vannak az erőműben, beleértve az egyik reaktort is.

A NAÜ szerint a kár nem veszélyeztette a nukleáris biztonságot, de figyelmeztetett, hogy „ez egy súlyos incidens, amely alááshatja a reaktor konténmentrendszerének integritását”. (A konténmentrendszer a reaktortartályt körbevevő beton- és vasszerkezet).

Andrij Juszov, az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság szóvivője tagadta, hogy Ukrajnának köze lenne a támadáshoz. (BBC)