Ismét a horvátok segítségével jut nem orosz olajhoz a Mol

üzlet
április 12., 12:39

Fontos megállapodást kötött a magyar olajipari társaság a horvát Janaf kőolajvezeték-üzemeltető céggel, melynek értelmében év végéig 2,2 millió tonna kőolajat szállít a magyar olajtársaságnak, emellett a Krk szigetén található Omisalj terminálon 79 385 köbméter, a sziszeki terminálon pedig 70 ezer köbméter nyersolajat tárol számára - írja a vg.hu a Bloombergre hivatkozva. A két cég között nem ez az első megállapodás, hiszen tavaly év elején is összejött egy, csak az akkor néhány hónapra és félmillió tonna nyersolajról szólt.

A szerződés értékét nem közölték a vállalatok, a Mol szerint ugyanakkor a szállítás költsége a piaci ár többszöröse lesz. Az Erste kommentárja szerint a megállapodás megkötése várható volt, és a magasabb díjról is lehetett már korábban hallani.

A Janaf és a Mol között már 2023 óta feszült a helyzet a horvát vezetéküzemeltető árazása miatt. A Mol szerint a cég visszaél a helyzettel, ezért az indokoltnál sokkal borsosabb árat szab a szállításokért.

A Janaf visszautasította a vádakat, a cég szerint a szállítási díjak kiszámításánál olyan ellenőrzött módszertant alkalmaznak, amellyel minden felhasználó felé biztosítható az egyenlő bánásmód, és nem az egyes jogi személyekhez, hanem a csővezetékben meglévő részesedésükhöz kapcsolódik, amivel szerintük a Mol is tisztában van.