Egy ismeretlen helyi lakos kérelme alapján kaszálták el a sóskúti népszavazást

belföld
április 13., 11:02

Megtagadta a Budapest Környéki Törvényszék a sóskúti akkumulátorfeldolgozó üzemről szóló helyi népszavazás hitelesítését – derült ki a község önkormányzatának Facebook-posztjából.

Ugyan a helyi választási bizottság február elején még hitelesítette a népszavazási kérdést, egy ismeretlen helyi lakos által a határidő lejárta előtt alig 2 órával benyújtott kérelem alapján a törvényszék felülbírálta ezt a döntést, és megtagadta a kérdés hitelesítését.

A kérdés egyébként így szólt volna:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

A helyi lakos pedig azt kifogásolta, hogy nem egyértelmű, mire vonatkozik a kérdés, a különböző tagmondatok viszonya nem tisztázott, valamint a népszavazásnak lehet olyan kimenete, amelynek foganatosítása nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe.

A törvényszék a kérelmet alaposnak, az indoklást helyesnek ítélte meg, így felülbírálta a korábbi döntést. A sóskúti önkormányzat azonban már jelezte: a döntéssel kapcsolatban alkotmányjogi panaszt nyújtanak be.

photo_camera Demonstráció Sóskúton február 27-én a szervezett akkumulátorgyár ellen.
Fotó: Németh Dániel/444


A helyiek januárban szereztek tudomást az eredetileg Alsózsolcára tervezett 13 milliárd forintos beruházásról, ami akkora felháborodást váltott ki a többség körében, hogy a január végén tartott lakossági fórumról a polgármestert rendőrautóval kellett kimenekíteni. Azóta a civilek és a környező települések polgármesterei is összefogtak, több demonstrációt is szerveztek

Januárban derült ki, hogy a Pest megyei Sóskúton a szlovén Andrada csoport akkumulátorbontó üzemet akar létesíteni, miután a korábban kinézett helyszínen, Alsózsolcán a helyi ellenállás miatt meghiúsult a projektjük. Ezután Sóskúton is éles tiltakozás indult, a helyi fórumról a polgármestert rendőrautónak kellett kimenekítenie, miközben ő váltig állítja, semmi köze a projekthez, ő maga is csak az utolsó pillanatban szerzett arról tudomást.

A sóskúti helyzetről többször is beszámoltunk, összegyűjtött cikkeink itt olvashatóak.