„Ukrajna még idén vereséget szenvedhet, mert úgy érzi, nem tud nyerni”

külföld
április 13., 18:08

Még idén vereséget szenvedhet Ukrajna az oroszoktól, de nem azért, mert az orosz haderő jelentős áttörést érne el a frontokon – nyilatkozta Sir Richard Barrons, a brit egyesített erők parancsnokságának volt parancsnoka a BBC-nek. Szerinte komoly esélye van ennek a szcenáriónak, az ok pedig az, hogy Ukrajna úgy érzi majd, nem tud nyerni. Ha pedig eljutnak idáig, akkor miért akarnak majd tovább harcolni az emberek és meghalni a fronton; csak azért, hogy védjék a védhetetlent?

A tábornok szerint Ukrajna azonban még nem jutott el erre a felismerésre, bár vészesen fogynak a lőszereik, a katonák és a légvédelmi fegyverek is. A tavaly beharangozott ellenoffenzíva sem hozott áttörést, nem tudták kimozdítani az oroszokat az általuk elfoglalt területekről, most pedig már Moszkva készül a nyári offenzívára. Barrons szerint ha valahol sikerül áttörniük, az hatalmas csapás lesz a súlyos fegyverhiánnyal küzdő, szorult helyzetben lévő ukránok harci moráljára.

Ukrán mesterlövészpuska Donyecknél 2023. augusztus 9-én.
photo_camera Ukrán mesterlövészpuska Donyecknél 2023. augusztus 9-én. Fotó: Ignacio Marin/Anadolu via AFP

Jack Watling, a Whitehall kutatóintézet főmunkatársa szerint az orosz támadások három lehetséges irányban indulhatnak el: Harkiv, Donbasz és Zaporizzsja. Ezek mind sebezhető és csábító célpontok lehetnek az orosz haderő számára részben a sérülékenység, részben pedig azok sérülékenysége miatt.

Az amerikai haderő európai parancsnoka, Christopher Cavoli tábornok is arra figyelmeztet, hogy bár az orosz hadsereg taktika, irányítás és felszerelés terén elmaradhat Ukrajnától, létszámban, főleg a tüzérséget tekintve akkora fölényben van, hogy ha nem is tesz különösebb erőfeszítést, akkor szépen lassan vissza tudja szorítani majd az ukrán haderőt a nyugati irányba. Ezért az Egyesült Államoknak minél előbb még több fegyvert és lőszert kell Ukrajnába küldenie.

Oroszország idei céljai feltehetően nem is területi jellegűek, sokkal inkább irányulhat Ukrajna harci szellemének letörésére, és arra, hogy ezáltal a nyugati támogatók is belássák, ez a háború egy veszett ügy Ukrajna számára – véli Jack Watling.

A BBC cikke szerint Putyin olyan, mint egy pókerjátékos, aki minden zsetonját képes eljátszani a győzelemért. Arra számít ugyanis, hogy a Nyugat nem fogja tudni ellátni Ukrajnát a védekezéshez szükséges eszközökkel. „Hiába minden NATO-csúcs, konferencia és felkavaró beszéd, megvan az esély arra, hogy igaza lesz”.