Orbán összehívja a védelmi tanácsot az Izraelt célzó iráni dróntámadás miatt

háború
április 14., 07:53

Rendkívüli ülést tart vasárnap a kormány védelmi tanácsa a közel-keleti konfliktus kiterjedése miatt - írja Facebook-oldalán Orbán Viktor -, miután az Iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel több mint kétszáz drónt és több tucat cirkálórakétát indított, hogy Izrael állam területére mérjen csapást.

A miniszterelnök szerint

„a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is”.A támadást, ami mérete és jellege miatt példátlan mértékű eszkaláció lehetne az ősz óta forrongó Közel-Keleten, Izrael időben észlelte, és az Egyesült Államok segítségével megsemmisítette az eszközöket, mielőtt azok célba értek volna. A térség legerősebb muszlim állama ugyan sokféle módon támadta már Izraelt, de ilyen nagyságrendű direkt csapást még sosem kísérelt meg.

link Forrás

A hírek szerint az akcióhoz csatlakoztak Irán térségbeli proxierői, a jemeni húszik és a libanboni Hezbollah fegyveresei is, de az ő támadóeszközeik sem érték el Izraelt.

Amerikai elemzők szerint a támadást direkt úgy tervezték, hogy az izraeli és az amerikai légvédelem időben reagálhasson. Erre utal, hogy az iráni külügy elég szokatlan módon azonnal „deeszkalációs szándékú” nyilatkozatot tett közzé, és kijelentette, hogy a sikertelen csapás után Irán a maga részéről „lezártnak tekinti az ügyet”. Az akció célja az lehetett, hogy megmutassa: Irán képes fölvenni a harcot Izraellel és szövetségeseivel szemben - bár nyílt háborúban valószínűleg nem sok esélye lenne.

A védelmi tanács működését, a titkosszolgálatok ellenőrzését márciusban egy este alatt alakította át a magyar kormány az azóta újra meghosszabbított háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Címlapon: Orbán Viktor az országgyűlés plenáris ülésén, 2024. február 26-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA