Egyáltalán nem mindegy, hogyan vezetik az ukrán hadsereget, de Szirszkij vezérkari főnök stílusa akár jól is jöhet

külföld
április 16., 14:52
  • Hogyan lehet irányítani és vezetni egy hadsereget?
  • Milyen elvek alapján irányítják az ukrán haderőt, és milyen logika húzódik meg a háttérben?
  • Mi a különbség a jelenlegi ukrán vezérkari főnök, Olekszandr Szirszkij és elődje, Valerij Zaluzsnij vezetési stílusa között?
  • Milyen katonai és harctéri megfontolások indokolják a változásokat?

Volodimir Zelenszkij a télen döntött úgy, hogy leváltja az ukrán hadsereg főparancsnokát, és az azóta londoni nagykövetként dolgozó Valerij Zaluzsnij helyett Olekszandr Szirszkij került az ukrán fegyveres erők élére.

Szirszkij és Zaluzsnij
photo_camera Szirszkij és Zaluzsnij Fotó: Telegram/Olekszandr Szirszkij

Szirszkij kinevezését nem kísérte osztatlan öröm az ukrán hadsereg környékén, és azon kívül sem. Többen azzal vádolták, hogy mennyire érzéketlen az emberveszteségekkel kapcsolatban, míg mások abbéli aggályaikat fejezték ki, hogy az orosz születésű és szovjet katonaiskolában nevelkedett Szirszkij az oroszoknak oly sok veszteséget okozó, merev, parancsorientált vezetési rendszer irányába viszi az ukrán haderő vezetési rendszerét. Attól tartottak (és tartanak ma is), hogy a Zaluzsnij-féle szabadabb rendszer előnyeit szünteti meg a Szirszkijhez társított merevebb gondolkodás. Zaluzsnijnak tulajdonítják ugyanis sokan azt, hogy az ukránok az invázió első heteiben rugalmasan és rendkívül hatékonyan tudtak harcolni az orosz inváziós haderővel szemben.

Természetesen ez sem egy fekete-fehér kérdés, de ahhoz, hogy megértsük, jogosak-e ezek a kritikák az új ukrán vezérkari főnökkel kapcsolatban, először azt kell érteni, hogy mi is ez a két különböző vezetési rendszer, amivel napjainkban a hadseregeket irányítják, annál is inkább, mert a szomszédban zajló háborúban egyszerre van jelen mindkettő.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.