Washington szerint az ukrajnai háború nagyon más, mint az izraeli helyzet

külföld
április 16., 07:22

A Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott az a kérdés, amit már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is pedzegetett: az Ukrajnára támadó orosz drónokat és rakétákat miért nem lövik le a nyugati szövetségesek ugyanúgy, mint ahogyan a hétvégén az Izraelre támadó iráni drónokkal és rakétákkal tették (akárcsak Ukrajna, Izrael sem tagja a NATO-nak).

A kérdésre John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta: az Egyesült Államok nem fog beavatkozni Oroszország ukrajnai háborújába, és nem lő le légi célpontokat, ahogyan Izraelben tette. Ezzel egyezően nyilatkozott erről korábban David Cameron brit külügyminiszter is. Kirby szerint „különböző konfliktusok, különböző légtér, különböző fenyegetettségi minták” vannak az ukrajnai háborúban és a Közel-Keleten, ez indokolja az eltérő amerikai részvételt.

A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy Biden elnök a konfliktus kezdetétől fogva világossá tette: az Egyesült Államok nem tervezi, hogy részt vesz az ukrajnai katonai műveletekben.

Washington ugyanakkor biztosítja Ukrajnának a légterének védelméhez szükséges fegyvereket, mondta, hozzátéve: „sajnos, ezt most nem tudjuk megtenni, mert nincs meg a nemzetbiztonsági kiegészítő finanszírozás, amire az ukránoknak olyan nagy szükségük van”. Azt is mondta, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a segélyt az Izraeli Védelmi Erők és az ukrán hadsereg kezébe adnák, és a képviselőház elfogadná a szenátus által már jóváhagyott törvényjavaslatot.