Oroszország kivonul Hegyi-Karabahból

külföld
április 17., 15:31

Oroszország megkezdte békefenntartó egységeinek kivonását az egykori Hegyi-Karabah Köztársaság területéről, közölte szerdán Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

A békefenntartók a 2020. november 10-i orosz-azeri-örmény háromoldalú nyilatkozatnak megfelelően tartózkodtak Hegyi-Karabahban. A kontingenst a karabahi „harci érintkezési vonal” és a lacini folyosó mentén telepítették, amely a régiót Örményországgal kötötte össze.

A kontingens a megállapodás értelmében 1960 kézifegyverrel ellátott katonából állt, felszerelését pedig 90 páncélozott személyszállító jármű, 380 egységnyi gépjármű és speciális eszköz alkotta. A békefenntartóknak öt évig - 2025-ig - kellett volna a térségben maradniuk.

Orosz békefenntartó Hegyi-Karabahban 2022. februárjában.
photo_camera Orosz békefenntartó Hegyi-Karabahban 2022 februárjában Fotó: EyePress via AFP

Azerbajdzsán 2023 szeptemberében katonai műveletet hajtott végre Hegyi-Karabahban, majd Baku bejelentette a régiónak az országba való integrálását. Több mint százezer örmény nemzetiségű lakos hagyta el az egykori köztársaság területét.

Az orosz békefenntartó kontingens veszteségeket is elszenvedett a Hegyi-Karabahban. 2023. szeptember 20-án, egy nappal a harci cselekmények kezdete után az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy orosz békefenntartók haltak meg, miután az autójukra rálőttek. Ilham Aliyev azeri elnök orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésén sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és bocsánatot kért. Decemberben egy másik békefenntartó vesztette életét, két másik pedig megsérült, amikor egy orosz BTR-82-es páncélozott szállítójármű lesodródott egy hegyi útról.

(MTI)