Több mint 50 ezer orosz katona halhatott meg eddig a háborúban

külföld
április 17., 06:00

Átlépte az 50 ezret az Ukrajnában megölt orosz katonák száma, írja a BBC. A harcok második évében több mint 27 ezer orosz halt meg, ami azt tükrözi, hogy a területi nyereségek hatalmas emberi áldozatokkal jártak. Az összesített, több mint 50 ezres adat nyolcszor magasabb, mint az egyetlen hivatalos információ, amit Moszkva 2022 szeptemberében közölt. Ráadásul a valós szám még ennél is magasabb lehet, írja a lap.

Orosz katonák viszik a koporsóját a 2022 áprilisában meghalt 20 éves orosz katonának, Nikita Avrovnak
photo_camera Orosz katonák viszik a koporsóját a 2022 áprilisában meghalt 20 éves orosz katonának, Nikita Avrovnak Fotó: -/AFP

A BBC szerint öt katonából kettőnek az invázió előtt semmi köze nem volt a hadsereghez. Az invázió kezdetén Oroszország képes volt hivatásos katonáival bonyolult katonai műveleteket végrehajtani, mondta a lapnak Samuel Cranny-Evans, a Royal United Services Institute munkatársa. „Mostanra sok tapasztalt katona valószínűleg meghalt vagy megsebesült, és helyükre olyan emberek kerültek, akik alacsonyan képzettek és nincs katonai tapasztalatuk, például önkéntesek, civilek és foglyok”.

A BBC a 9 ezer orosz fogvatartott nevét is kikereste, akiről tudni, hogy a frontvonalon halt meg. Közülük több mint ezer rab esetében megerősítették a katonai szerződésük megkötésének dátumát és azt, hogy mikor ölték meg őket. Azok, akik korábban a Wagner Csoporthoz kerültek, átlagosan három hónapig éltek, míg a védelmi minisztérium által beszervezetteknél ez az időtartam csökkent, átlagosan csak két hónapig éltek.

Ukrajna is ritkán közöl adatokat a halálos áldozatokról. Februárban Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy 31 ezer ukrán katona esett el a fronton, de az amerikai hírszerzés szerint jóval nagyobb ez a szám.