Örményország négy falut is odaad Azerbajdzsánnak

külföld
április 19., 18:11

Örményország átad négy határmenti falvat Azerbajdzsánnak - egyeztek meg a országok miniszterelnök-helyettesei pénteken, a területekről szóló megbeszélések nyolcadik fordulóján.

photo_camera A 4 vitatott enklávé egyike, Azatamut.
Fotó: ANTHONY PIZZOFERRATO/Middle East Images via AFP

Az azeriek még március 9-én közölték, hogy négy határ menti falura is igényt tartanak, valamint több település státuszát is tisztázatlannak tekintik. Mivel ezek örmény területeken belül helyezkednek el, fontos pontjai lesznek a tárgyalássorozatnak, melyet a jelenleg erőfölénnyel bíró azeri fél dominál.

A négy falu a Szovjetunió felbomlása óta örmény ellenőrzés alatt állt, korábban Azerbajdzsánhoz tartozott. A megállapodás szerint a falvak mellett nagyobb területek is Azerbajdzsánhoz kerülnek, ami jelentősen megnehezítheti a helyiek életét – már csak a közlekedés és a munka szempontjából is. A megállapodás előtt nem sokkal Nikol Pasinján örmény miniszterelnök három határmenti faluba látogatott, hogy megvitassa a helyiekkel a közelgő megállapodások hatásait.

photo_camera Reggeli köd Movsesben, ahol április elején lövöldözések voltak. Azerbajdzsán katonai állásaiból nyitottak tüzet a falura néhány másodpercen keresztül károkat okozva a házakban. A helyiek szerint ez volt az első ilyen lövöldözés 2020 júliusa óta, és valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy Azerbajdzsán négy környékbeli falut is követel Örményországtól.
Fotó: ANTHONY PIZZOFERRATO/Middle East Images via AFP

A két ország között a Szovjetunió vége óta folyamatos a konfliktus a vitatott régiók miatt. Több tízezer áldozatot követelő háborúk követték egymást a vitatott Hegyi-Karabah régióért is, mely végül tavaly egy párnapos katonai offenzíva során Azerbajdzsán ellenőrzése alá került. Márciusi cikkünkben azt írtuk, hogy a lendületbe jött Aliyev-rezsim akár háborút is indíthat a délkelet-örményországi területekért, egyoldalú esélyekkel, hiszen gazdasági potenciálja sokszorosa ellenfelének.

A mostani megállapodást a felek szerint további megállapodások követik a határmenti enklávék és exklávék kérdésében is. A tárgyalásokkal kapcsolatban korábban a G7 felszólította a feleket, hogy maradjanak elkötelezettek a békefolyamat mellett.