Zelenszkij hálás, hogy az amerikai Képviselőház megszavazta Ukrajnának a 61 milliárd dolláros segélycsomagot

külföld
április 21., 08:25

Megérkeztek az első nemzetközi reakciók az amerikai Képviselőház szombati döntésére, amivel 61 milliárd dolláros segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében azt mondta, hálás a döntésért, ami szerinte a jó irányban tartja a történelmet. A demokrácia és a szabadság mindaddig globális tényező lesz, ameddig az Egyesült Államok segít őket megvédeni.

Zelenszkij szerint a segélycsomag megakadályozza a háború további terjedését, megvédi több ezer ember életét, és erősebbé teszi Ukrajnát és az Egyesült Államokat is.

Volodomir Zelenszkij
photo_camera Volodomir Zelenszkij Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A hírre az orosz kormány is reagált. Dmitrij Peszkov szóvivő arról beszélt, hogy a segélycsomag tovább rombolja Ukrajnát, és emberéleteket követel majd.

David Cameron brit külügyminiszter fontos előrelépésnek nevezte a segélycsomag megszavazását. Szerinte ez Vlagyimir Putyin számára is üzenet, jelzi ugyanis, hogy a nyugati országok nem hátrálnak ki Ukrajna mögül.

A Képviselőház után a javaslat napokon belül a szenátus elé kerülhet. Ha a felsőház is megszavazza, Joe Biden elnök elé kerül, aki már jelezte, hogy alá fogja írni. Amerikai tisztviselők szerint a támogatás első része, lőszer formájában akár már egy héten belül Ukrajnába juthat.

(via Sky News)