Kadirov állítólag halálos beteg

külföld
április 22., 14:48

Ramzan Kadirov több mint öt éve él hasnyálmirigy-elhalás diagnózisával – írta meg a Novaja Gazeta Europe a moszkvai elnöki kórház névtelen forrásaira hivatkozva, ahol a csecsen vezetőt állítólag kezelték.

Állítólag Kadirov romló állapota arra késztette a Kremlt, hogy elkezdje az utódlási terv kidolgozását az észak-kaukázusi terület stabilitásának fenntartása érdekében.

Tavaly ősszel a közösségi médiában keringő, meg nem erősített állítások szerint Kadirov veseproblémákkal küzdött, ami arra késztette, hogy gondosan megrendezett videókban jelenjen meg, hogy megpróbálja eloszlatni a pletykákat.

A Novaja Gazeta Europe szerint az orvosok először 2019 januárjában diagnosztizálták Kadirovnál az akut hasnyálmirigy-nekrózist, ami halálhoz vezethet.

A következő hónapban Kadirov rendeletben jelentette be, hogy rövid időre átengedte a hatalmat a regionális parlament elnökének „az ideiglenes akadályoztatásom idejére”, anélkül, hogy betegségét nyilvánosságra hozta volna. 2020 januárjában egy másik rendeletet is kiadott egy hasonlóan rövid hatalomátruházásról.

A Novaja Gazeta Europe arról számolt be, hogy Kadirov egészségi állapota 2022 tavaszán rohamosan romlani kezdett, ami miatt sok televíziós szereplést kellett kihagynia, és gyanút keltett a nyilvánosságtól való időszakos távolmaradása.

Kadirov találkozója Putyinnal Pjatigorszkban 2023. május 19-én.
photo_camera Kadirov találkozója Putyinnal Pjatigorszkban 2023. május 19-én. Fotó: Tatiana Barybina/AFP

2023 szeptemberében a Novaja Gazeta Europe szerint Kadirov a moszkvai elit Központi Klinikai Kórházban kb. egy hónapig feküdt akut tüdőelégtelenséggel, miután túladagolta az altatókat, amik állítólag segítettek neki enyhíteni a fájdalmait. Bár az orvosok akkoriban stabilizálni tudták a légzésfunkcióit, az MRI-eredmények alapján Kadirov családja állítólag arra a következtetésre jutott, hogy nem lesz képes a teljes felépülésre.

„A vezető már nem lesz a régi, a betegség súlyosan érinti őt” – idézte a Novaja Gazeta Europe a Kadirov szövetségeséhez, Adam Delimhanovhoz közel álló forrást. A lap szerint a Kreml kb. ekkor kezdett el dolgozni egy utódlási terven arra az esetre, ha Kadirov meghalna. Hivatalos személyek nem kommentálták a Novaja Gazeta Europe jelentését.

Kadirov vasököllel irányítja Csecsenföldet, az Észak-Kaukázusban található orosz régiót, amit az 1990-es években és a 2000-es évek elején két véres háború sújtott Moszkva és a szeparatista erők között. Putyin 2007-ben nevezte ki hivatalosan is Kadirovot. A kritikusok súlyos emberi jogi visszaélésekkel vádolják Kadirovot, beleértve a rendszeres kínzásokat és a bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat. (Moscow Times)