Kormányzati negyed épül városközpont helyett a Bosnyák téren

belföld
április 22., 10:53

Egy fél metróvonal kijött volna abból az összegből, amennyiért a kormány megvette Balázs Attila NER-milliárdos épülő irodanegyedét Zuglóban, írja Válasz Online. A bosnyák téri piac melletti építkezés a lap szerint a magyar állam egyik legjelentősebb budapesti beruházása. Ide költöztetnék a NAV-ot és Központi Ellátási Főigazgatóságot is, kvázi kormányzati negyed lesz városközpont helyett.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tervezett nyolc óriási toronyépületből – hét iroda- és egy lakóház – négy már szinte teljesen kész van, másik három a szerkezetépítés különböző fázisaiban jár. A projekt keretében mindössze 168 luxuslakást sikerült építeni, írja a lap.

A Zugló Városközpont beruházást a kormány kiemelt közérdekűnek minősítette, a rendeletben megadott kedvezményekkel a Tiborcz Istvánnal baráti viszonyt ápoló Balázs Attila cégének, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek gyakorlatilag szabad kezet adtak a 7 hektáros terület faltól falig való beépítéséhez.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A projekt beruházója valójában a magyar állam. Hadházy Ákos 2023 júniusában vett észre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései között egy 244 milliárdos tételt, ami arról szólt, hogy a magyar állam megveszi a Bayertől a zuglói városközpont telkét és irodáit. A titkosított szerződés részletei még mindig nem ismertek, bár Hadházy a Transparency International segítségével pert indított azért, hogy hozzák nyilvánosságra.

A Kúria márciusi jogerős ítélete szerint a titkosítás indokolatlan, és az MNV-nek ki kell adnia a dokumentumokat, ez azonban nem történt meg. Balázs Attila a Telexnek decemberben azt mondta, egyelőre csak előleget kaptak az államtól, a teljes összeget akkor kapják meg, amikor az irodák elkészülnek a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal együtt. A Bayer ezután csak a 168 lakást és az üzleteket tartja meg, egyébként levonul a területről.