„Olyan mérgező és addiktív, mint a cigaretta”: az EU a Tiktok Lite betiltásával fenyeget

INTERNET
április 23., 04:36
photo_camera Cigiszerű hatásmechanizmussal gyanúsítják Fotó: KIRAN RIDLEY/AFP

Az Európai Unió bejelentette, hogy be fogja tiltani a Tiktok által Európában elindított új szolgáltatást, a Lite-ot, hacsak a cég nem szolgáltat friss bizonyítékot arra, hogy megvédi a gyerekeket. Ha tényleg megteszik, ez lesz az Uniónak hasonló helyzetekben teljesen új szankcionálási lehetőségeket nyújtó törvény, a Digital Service Act (DSA) első éles bevetése egy közösségi médiás óriáscég ellen.

A Tiktoknak szerdáig van lehetősége megnyilvánulnia.

A cég áprilisban tette elérhetővé az új appot Franciaországban és Spanyolországban annak ellenére, hogy vizsgálat folyt ellenük az Unióban, amiért nem védték meg a gyerekkorú felhasználóikat.

A Tiktok Lite újdonsága, hogy jutalmazza a felhasználókat a videók végignézésért. Thierry Breton belső piacokért felelős uniós biztos ezért „toxikusnak” nevezte az applikációt. Ez az a funkció, amit az EU kivetetne az appból, aminek ugyanakkor ez maga a lényege. A Lite különböző „taskok”, vagyis feladatok elvégzését Amazon-utalványokkal, PayPal-es ajándékkártyákkal és tiktokos Coin-okkal jutalmazza. A feladatok videók megnézését, lájkolását és egyes tiktokkerek bekövetését jelentik. Breton szerint a Tiktok Lite olyan mérgező és függést okozó jelenség lehet, mint a cigaretta. Az alap Tiktok appról beszélve az uniós biztos úgy fogalmazott, hogy „az szórakozást és kapcsolódást ígér, miközben komoly veszélyt jelent a gyermekeinkre: függést, szorongást, depressziót, evési rendellenességeket és figyelemzavart okozhat.”

A Tiktok a múlt héten egynapos ultimátumot kapott arra, hogy meggyőzően bizonyítsa, az új szolgáltatás nem kattintja rá a gyerekeket a videók nagy mennyiségben való megnézésére. Az Unió szerint erre nem szolgáltattak meggyőző bizonyítékot hétfőn.

A Tiktok csalódottságát fejezte ki, amit csak táplálhat, hogy Amerikában is bajban vannak, miután a Képviselőház a múlt héten elfogadta a törvényt, ami lehetőséget teremt a platform amerikai betiltására, ha a kínai ByteDance nem adja el a részedését az amerikai leányvállalatában.