A Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire kimondott változtatási tilalmat

Budapest
április 26., 10:28

Már 2023-ban kiderült, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a budapesti Palotanegyed egykor a Magyar Rádiónak otthont adó tömbjébe költözik, és az átépítésével alakítja majd ki az új kampuszát. Józsefváros önkormányzata ezért helyi védelem alá helyezte a Magyar Rádió egykori épületeit, majd változtatási tilalmat rendelt el, miközben a kormány a beruházást kiemeltté nyilvánítva elvonta az önkormányzat jogait.

A hvg.hu azt írja, a Fővárosi Kormányhivatal – aminek élén a VIII. kerület korábbi polgármestere, Sára Botond áll, aki most a Fidesz józsefvárosi polgármesterjelöltje – végül a Kúria Önkormányzati Tanácsához fordult, és a Hajnal Péter vezette tanács neki adott igazat.

A lap azt írja, a rendelet már megalkotásakor sem felelt meg a központi építésügyi jogszabályoknak, mert a hivatalnak van igaza, hogy egyes épületekre nem lehet változtatási tilalmat elrendelni. Másrészt, ettől függetlenül „ha az önkormányzati rendelet utóbb megalkotott és hatályba lépő más, magasabb szintű jogszabállyal ellentétessé válik, akkor az önkormányzatnak módosítania kell rendeletét”. Ezt az önkormányzat nem volt hajlandó megtenni, ezért a Kúria semmisítette meg a rendeletét visszamenőleges hatállyal. A határozat a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg.