Kihallgatták a sajttolvajokat

bűnügy
április 26., 10:28

Ruhájukban, táskáikban és csomagjaikban csempésztek ki a munkahelyükről tejtermékeket egy veszprémi tejüzem dolgozói. Két nő és két férfi a rendőrségnek beismerte, hogy év eleje óta többször loptak sajtokat az üzemből, amiket aztán értékesítettek.

A veszprémi tejüzem munkavállalóit szállító kisbuszokat szerda hajnalban igazoltatták a rendőrök, az utasok ruházatát és csomagjait átvizsgálták - ekkor találtak néhányuknál olyan készítményeket, amiknek eredetéről a tolvajok nem tudtak elszámolni. A lefoglalást követően a sajtokat visszaadták az üzem képviselőinek.

Két ember ellen szabálysértési eljárás indult, négyüket lopás miatt hallgatták ki.

A sajt a világ leggyakrabban lenyúlt bolti élelmiszerei közé tartozik, évente a világ sajtkészletének csaknem négy százalékának kél lába. Az élelmiszerárak emelkedése minden eddiginél elterjedtebbé tette a bolti lopást, de ezen túl sem nehéz megérteni, miért a fermentált tejtermékeket találják a legvonzóbbnak a tolvajok: a sajt finom, jellemzően elég kicsi, könnyű elrejteni, a bizonyítékokat megdöbbentően könnyű megsemmisíteni. A vonalkódos kimért sajtok kora előtt ráadásul minderre nem gondoltak azok, akik a boltok biztonsági rendszereit tervezték.

Két éve egy egri sajtüzemből több, mint hétmillió forintnyi sajt lógott meg.

A címlapkép illusztráció. Fotó: JEAN-MARC BARRERE/Hans Lucas via AFP (Police.hu)