Fegyverszüneti megállapodás ide vagy oda, Netanjahu nem fújná le a rafahi inváziót

háború
április 30., 17:26

Izrael inváziót indít a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah ellen, függetlenül a Hamásszal folytatott fegyverszüneti megállapodástól, jelentette ki kedden Benjámin Netanjahu. A tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről szóló tárgyalások hetek óta zajlanak a felek között Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével.

Az izraeli kormányfő nyilatkozatát a Fehér Ház is megerősíti Netanjahu és Joe Biden amerikai elnök vasárnapi telefonbeszélgetésére hivatkozva. A napokban Izrael külügyminisztere, Izrael Katz az izraeli Channel 12 televíziónak azt mondta, ha megszületik a megállapodás az izraeli kormány és a Hamász között, felfüggesztik a rafahi hadműveletet.

Április közepén a Hamász elutasíthatta Izrael fogolycsere és fegyverszüneti javaslatát: Izrael ajánlata a még nem halottnak nyilvánított kilencvenhét, október hetedikén elfogott izraeli túsz közül negyven - főleg nők, gyerekek, idősek és betegek - szabadon engedéséről szólt, az izraeli börtönökben fogvatartott kilencszáz palesztin fogolyért cserébe. Más források szerint még körülbelül százharmincan lehetnek a terrorszervezet fogságában.

Rafahi utcakép, április 29-én
photo_camera Rafahi utcakép, április 29-én Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

Az indítvány a gázaiak humanitárius segélyezését is magába foglalta volna. A Hamász állítása szerint nem tart foglyul ennyi izraelit, aki megfelelne a túszcsere feltételeinek - az állítást egy magas rangú izraeli tisztviselő is megerősítette a sajtónak.

A Moszad szerint a terrorszervezet elutasító válasza „bizonyítja”, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem akar alkut, és a közel-keleti feszültség általános kiterjesztésére törekszik.

A tavaly októberben kirobbant háború során rengeteg gázai Rafahban keresett menedéket, ahol egyes becslések szerint a teljes, 2,3 milliós lakosság már több mint fele tartózkodhat, míg más becslések szerint akár a kétharmada. Az izraeli hadsereg további tüzérséget és páncélozott harci járműveket telepíthetett a Gázai övezet peremére, ami egy készülődő szárazföldi offenzívára utalhat. Ennek lehetőségéről az izraeli kormányfő régóta beszél.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a háborúban eddig közel harmincötezer ember halt meg palesztin területen, a sérültek száma legalább hetvenhatezer. Az október hetedikén elrabolt több mint kétszáz izraeli túsz közül legalább harmincnégyen meghaltak.

Címlapfotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance via AFP (BBC)