A Riporterek Határok Nélkül szerint Orbán a sajtószabadság ragadozója

Média
május 04., 11:20

A 180-ból 67. helyen áll Magyarország a Riporterek Határok Nélkül (RSF) idei sajtószabadság-listáján. Előttünk Argentína, mögöttünk a Kelet-karibi Államok Szervezete kullog. Az idei rangsorban hazánk öt hellyel előrébb került a tavalyi 72. helyhez képest.

photo_camera Orbán Viktor újságot vásárol

Az RSF szerint Orbán Viktor miniszterelnök a sajtószabadság ragadozója, aki médiabirodalmat épített, amely pártja utasításainak van alárendelve. „A piac erősen koncentrálódik a KESMA Alapítvány alatt, amely a közmédiához hasonlóan a kormányt szolgálja, és mintegy 500 országos és helyi médiaszervezetet tömörít” - ismerteti a magyar médiatájképet a jelentés.

A szervezet azt is megjegyzi, hogy a független média erős pozíciókat tart fenn az országos piac más szegmenseiben. Említik az RTL Klubot, a Partizánt, a Népszavát, a HVG hetilapot, valamint a 444.hu, 24.hu és a Telex hírportálokat.

Azt is írják, hogy „a közepes méretű médiapiac nem szokott hozzá a tartalom pénzzé tételéhez, és a független média fenntartható finanszírozását veszélyezteti az állami hirdetések diszkriminatív elosztása a kormánypárti médiumok javára”.

A biztonságról azt írják, hogy a magyar újságírók nincsenek vagy csak ritkán vannak kitéve fizikai bántalmazásnak, ám a „magyar állam az egyetlen európai uniós tagállam, amely Pegasus szoftver segítségével önkényesen megfigyelt újságírókat”.

A lista alapján a régióban előz minket Csehország (17.), Szlovákia (29.), Ausztria (32.), Szlovénia (42.), Lengyelország (47.), Horvátország (48.) Románia (49.), valamint Ukrajna (61.). Azért hogy ne mi álljunk a legrosszabban, Bosznia-Hercegovina a 81. és Szerbia a maga 98. helyezésével bőven rosszabbul áll a felmérés szerint.