Hszi elnök miatt nincs meleg ebéd egy budai általános iskolában

diplomácia
május 09., 08:52

Meleg ebéd helyett csak hidegcsomagot kaphatnak csütörtökön a Budavári Általános Iskola diákjai Hszi Csin-ping budapesti tartózkodása miatt: a kínai elnök látogatásának idejére reggel kilenctől lezárják az I. kerületi Tárnok utcát, így az ebédes autó nem tud behajtani az iskolához.

Május nyolcadika és tizedike között egyébként a fél várost lezárások érintik, erről itt írtunk.

A Telexhez eljutott szülői tájékoztató szerint a gyerekek hidegcsomagja egy darab panírozott húsos szendvicsből - zöldséggel -, egy darab szalámis szendvicsből - zöldséggel -, egy ásványvízből vagy dobozos gyümölcsléből és egy darab nápolyiból vagy gyümölcsből áll.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
Hszi Csin-ping idén májusban járt Magyarországon, két hónappal Orbán pekingi békemissziós látogatása előtt
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Hszi szerda este landolt a Ferihegyen. A kínai elnököt és feleségét őket sóval és kenyérrel kínáló, magyar népviseletbe öltözött néptáncos gyerekek, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai, Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó és városszerte tibeti zászlós ellentüntetők fogadták.

Hszi a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró vezetője, személyiségéről és gondolkodásáról azonban még mindig keveset tudni, és azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elmúlt évek jól alakultak volna számára: a koronavírus-járványt Peking katasztrofálisan kezelte, a kínai gazdaság évek óta gyengélkedik és súlyos, rendszerszintű gondokkal is küzd, miközben egyre több ország fontolgat kereskedelmi szankciókat bevezetni a kínai termékekkel szemben. Az országból menekül a külföldi tőke, miközben a kormány miniszterei és katonai vezetői gyakran hónapokra tűnnek el a nyilvánosság elől, hogy aztán kiderüljön, időközben „lemondtak” a posztjukról.

A kínai elnök európai turnét tart, Franciaország és Szerbia után érkezik hozzánk.

Címlapfotó: Hszi elnök március 5-én, a kínai Népi Kongresszus ülésén Pekingben (GREG BAKER/AFP)

Kiemelt videóink