A cseh elnök szerint egyértelmű határokat kell szabni Oroszországnak, különben komoly bonyodalmak lehetnek a jövőben

külföld
május 11., 18:05

Oroszország ártani fog Európának, és nem fog megelégedni azzal, ha megszerzi Ukrajna területének egy részét, mondta Petr Pavel cseh államfő a Die Presse című osztrák napilapnak. Pavel szerint hosszabb konfrontáció kezdődik Európa és Oroszország között, és ez nem feltétlenül katonai jellegű szembenállás lesz.

Petr Pavel cseh elnök
photo_camera Petr Pavel cseh elnök Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

„A Szovjetunió birodalmi nagyságát akarják helyreállítani, beleértve az akkori befolyási övezetüket is, és ezt nagyon nyíltan ki is mondják. Ezért ezt komolyan kell vennünk. Fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország nem lesz békés partnerünk” – mondta, hozzátéve, hogy Moszkva már több európai országban próbál propagandát és égbekiáltó hazugságokat terjeszteni.

Szerinte Oroszország nem törekszik az együttműködésre Európával, és saját magát olyan szuperhatalomnak tekinti, aminek joga van diktálni a játékszabályokat. Ugyanakkor azt mondta, ha Oroszország konstruktívan viselkedik, akkor Európának is hasonlóan kell tennie. „Ha Európának ezen a részén fenn akarjuk tartani a biztonságot és a jólétet, akkor egyértelmű határokat kell szabnunk Oroszországnak. Ha ezt elmulasztjuk, az komoly bonyodalmakhoz vezethet a jövőben”.Szerinte úgy nem lehet békét teremteni, ha elfogadják Oroszország követeléseit. Pavel arra lát némi esélyt, hogy Moszkva belátja, nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában, és akkor megindulhatnak a diplomáciai egyeztetések. Azt ugyanakkor valószínűtlennek tartotta, hogy Ukrajna a belátható jövőben visszaszerezheti összes eddig elveszített területét. A cseh elnök szerint senki nem vitathatja, hogy Ukrajnának a jövőben a NATO-ban van a helye, de világossá kell tenni Moszkva számára, hogy ez rá nem jelent közvetlen fenyegetést. (MTI)

Kiemelt videóink