Többen is meghaltak, amikor egy rakétatámadásban beomlott egy orosz lakóház több emelete

háború
május 12., 12:37

Legalább hét ember meghalt és 17 megsérült, amikor egy orosz lakóház egy része összeomlott - közölték orosz tisztviselők, akik szerint azt egy Ukrajna által indított és Oroszország által lelőtt szovjet rakéta találta el.

Ez az eddigi egyik leghalálosabb támadás az ukrán határhoz közeli Belgorod térségében, amelyet orosz tisztviselők szerint Tochka ballisztikus rakétákkal, valamint Adler és RM-70 Vampire rakéta-sorozatvető rendszerekkel hajtottak végre.

A helyszínről készült felvételeken látszott, hogy legalább 10 emeletnyi épület omlott össze. Később, amikor a mentőszolgálatok a romok között kutattak túlélők után, a tető beomlott, és az emberek az életükért futottak, miközben por és törmelék hullott rájuk.

Belgorod régió kormányzója által közzétett képek
photo_camera Belgorod régió kormányzója által közzétett képek Fotó: HANDOUT/AFP

Az orosz védelmi minisztérium „lakóövezetek elleni terrortámadásnak” minősítette az akciót, amelyben szerintük legalább 12 rakéta vett részt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a csapás civilek elleni célzott támadás volt, amely mind Ukrajna, mind támogatói - elsősorban az Egyesült Államok és európai szövetségesei - bűnösségét mutatja. Orosz hírügynökségek szerint legalább hét ember meghalt és 17 megsérült, köztük két gyermek. Mások még mindig a romok alatt rekedtek.

Ukrajna és Oroszország egyaránt azt állítja, hogy nem céloznak civileket, bár a háborúban mindkét oldalon sok civil vesztette életét. Ukrajna részéről nem érkezett azonnali kommentár a támadásról.

Vlagyimir Putyin elnök a Belgorod elleni ukrán támadásokra válaszul márciusban felvetette, hogy Moszkva megpróbálhatna egy pufferzónát létrehozni ukrán területen. Az Ukrajna észak-keleti részén fekvő Harkiv régió súlyos ágyúzása után az orosz erők az elmúlt napokban áttörték a határt, és azt mondják, hogy legalább kilenc faluból kiszorították az ukrán erőket a térségben. A lépés egy új front megnyitásával fenyeget, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy további csapatokat vezényeljen a térségbe, miközben az orosz erők a front kulcsfontosságú pontjain, délen és keleten nyomulnak előre.

Belgorod régió kormányzója által közzétett képek
photo_camera Belgorod régió kormányzója által közzétett képek Fotó: STRINGER/AFP

Az orosz csapatok vasárnap közölték, hogy újabb négy falut foglaltak el Harkiv régióban. Orosz katonai bloggerek szerint Oroszország kihasználta a harctéren meglévő számbeli fölényét, és rendkívül mozgékony, kis létszámú csapategységekkel erőteljesen benyomult a viszonylag védtelen területekre, amelyek aztán bekerítették az ukrán állásokat.

Ukrajna katonai vezetője szerint erőik nehéz helyzetbe kerültek a Harkiv környéki harcokban, de mindent megtesznek, hogy tartsák a vonalat. „Egységeink heves védelmi harcokat vívnak, és megállították az orosz megszállók próbálkozásait, hogy áttörjék védelmünket” - mondta Olekszandr Szirszkij. (Reuters)