A műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat: több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból

Az RTL úgy tudja, több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból. Egy érintett a Híradónak azt írta: műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva.

Akkumulátorgyár Iváncsán 2023. február 9-én.
photo_camera Akkumulátorgyár Iváncsán 2023. február 9-én. Illusztráció: Németh Dániel/444

A szakszervezet információi szerint kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el.

Az iváncsai akkumulátorgyárban egyelőre tesztüzem zajlik, a gyártósorok már működnek, de a termelés egyelőre nem indult el. A pénteki kirúgásokkal kapcsolatban egy munkavállaló, aki munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, azt írta az RTL Híradónak:

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van.

Ekkor mondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva, ami az érintett szerint hidegzuhanyként érte őket. Az elbocsátások hírét több, nevét nem vállaló dolgozó is megerősítette, hozzátéve, bár előzetesen is voltak információk leépítésekről, arra l nem voltak felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ennyi embertől válik meg a cég.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről. Nem tudtak megállapodni, de azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat nem bocsájtják el. Információik szerint jelenleg kizárólag kölcsönzött munkavállalóról van szó, több mint ezer főről tudnak – tudatta az RTL.

Az ott dolgozók úgy tudják, a magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy magyar munkavállalókat ne küldjenek el, első körben a kirgiz dolgozóktól váltak meg.