Orbán: Felépítjük a legmodernebb európai hadiipart

POLITIKA
május 14., 13:18

Háború és béke kérdésében ez az EP-választás sorsdöntő lesz – mondta Orbán Viktor a MOL Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy a június 9-i választásokon álljanak ki a béke mellett, és segítenek elzavarni a „brüsszeli héjákat”.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán azt mondta, ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti, „lássuk Ukrajnát, háborúban minden hanyatlik”. Szerinte sokan vannak ma Európában, akik mégis háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is, ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket „megfékezzük, visszaszorítsuk, és letörjük”.

Orbán szerint a mai európai politika nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja, korlátozni, leépíteni akarja, ezt zöldítésnek hívják, de rengeteg ipari kapacitás veszik el ebben a rosszul megtervezett folyamatban.

„Kérem önöket, menjenek el és álljanak ki a béke mellett, segítsenek elzavarni a brüsszeli háborús héjákat. Ez nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy az az iparpolitikai építkezés, amit 14 évvel ezelőtt elkezdtünk, folytatódhasson és Magyarországot valóban Európa egyik legvirágzóbb országává tegyük” – közölte Orbán.

Olyan ez, mint a céllövölde

Orbán szerint a MOL ugyanazt az utat járja be, mint a magyar gazdaság, hiszen 20 évvel ezelőtt a cég tevékenységi köre „egyfelfüggesztésű” volt, csak kőolaj-kereskedelemmel foglalkozott, majd régiós terjeszkedésbe kezdett, a hagyományos mellett biogáz- és biodízelüzemet hozott létre, belépett a szállítmányozási piacra és legújabban a hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlenné vált. Ebben Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató színre lépése és munkássága elévülhetetlen érdemeket mutat – mondta Orbán, aki szerint „olyan ez, mint a céllövöldében, azt a célpontot a legnehezebb kilőni, amelyet a legtöbb hurkapálca tart”.

A műanyaggyártás svájci bicskája

Azt mondta, a MOL a Poliol Komplexum megvalósításával nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amiben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt.

Orbán szerint a poliolt a laikusok hívhatják „a műanyaggyártás svájci bicskájának” is, hiszen mindenre jó, az autóipartól a bútorgyártáson át az építő- és textiliparig mindenhol szükség van rá. „Azzal főzünk, ami van, és azt gyártjuk, ami mindenhez jó. Egyszerű, mint a pofon, mégis kevesen képesek rá, a MOL képes volt” – mondta.

A MOL-t Magyarország legnagyobb és legsikeresebb vállalatának nevezte, szerinte ha ők megépítenek valamit, akkor „ahogy a hadseregben mondták, az meg van építve”. Orbán szerint az egész nemzet sokat köszönhet a MOL-nak, ez a cég volt a „mentsvárunk az ínséges időkben”, mert amikor a rendszerváltoztatás hajnalán az egyébként valóban elavult szocialista ipart a „privatizáció jogcímén elkótyavetyélték”, akkor a MOL maradt az egyetlen komolyan vehető magyar cég, ami sikeres volt a legnehezebb időkben is. Ha ez nem így lett volna, akkor Magyarország jóval nagyobb sebeket kapott volna a rendszerváltáskor, és a 2000-es években is a „baloldal dicstelen kormányzásának idején” – mondta.

A magyar Jockey Ewing

Szerinte a MOL és a magyar gazdaság sorsa ugyanannak a könyvnek két oldala, ez a könyv pedig lényegében arról szól, hogyan kell megnyerni a 21. századot, ha már a 20. századot Magyarország elvesztette. Orbán szerint a MOL is segíti abban az országot, hogy csökkentse egyoldalú függőségeit, ott vannak például az új magyarországi földgáz- és kőolajlelőhelyeket említette. Alig várják, hogy a MOL vezérigazgatójára úgy tekinthessenek, mint „a magyar Jockey Ewingra” – mondta Orbán (utalva a Dallas című sorozat korrupt, házasságtörő, bűnöző főgonoszára, akiről a sorozat legvégén úgy tűnik, hogy öngyilkos lesz).

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Orbán Viktor, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilse Henne, a Thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja (b-j) a MOL Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én.
photo_camera Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Orbán Viktor, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilse Henne, a Thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja (b-j) a MOL Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A legmodernebb európai hadiipar

Orbán szerint Magyarországnak szüksége lesz a sok energiára, a terveik szerint ugyanis az ország villamosenergia-igénye 50 százalékkal nőni fog 2030-ig, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon. „Arra vállalkoztunk”, hogy a keleti nyersanyagok és erőforrások és a nyugati technika és know-how találkozási pontjává tegyük Magyarországot – mondta.

Azt mondta, „lesznek nyugati és keleti autógyáraink, a zöldenergia tárolásához szükséges technológiánk és gyártókapacitásunk, részt veszünk az űrkutatásban, bekapcsoljuk Magyarországot a legkorszerűbb információs technológiai vérkeringésbe, felépítjük a legmodernebb európai hadiipart, feljebb lépünk az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és a vegyiparban is”. A magyar iparpolitika képes lesz elegendő energiát és jól képzett munkaerőt is az ipar rendelkezésére bocsátani – mondta Orbán.

Magyarország már kicsi

Orbán szerint a magyar iparstratégia fontos eleme állami eszközökkel ösztönözni, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacokra. „Úgy megnőtt a magyar ipar, hogy Magyarország már kicsi” – mondta. Külföldön kell befektetni, onnan érdemes hazahozni a profitot, annak érdekében, hogy a Magyarországon termelő multicégek által kivitt profitot ellensúlyozni lehessen, és néhány év alatt beálljon a tőkeegyensúly a magyar gazdaságban – mondta Orbán. Ezért a kormány tervei szerint a 12 ezer ma külföldön tevékenykedő vagy oda szállítani képes magyar cég mellé 5000 új kkv-t fognak támogatni, hogy erre a szintre léphessenek, erre hamarosan programot is hirdetnek. (via MTI)