Zelenszkij szerint a nyugati légvédelmi eszközök hiánya miatt tudott az orosz hadsereg benyomulni Harkiv megyébe

háború
május 17., 14:35

Ha Ukrajna elég nyugati légvédelmi rendszerrel rendelkezett volna, az orosz csapatok nem tudták volna megrohamozni a kelet-ukrajnai Harkiv megyét a két ország közti államhatáron benyomulva – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij újságíróknak Kijevben.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az ukrán elnök nehezményezte, hogy Ukrajna partnerei „8 hónapos szünetet tartottak” a döntésük meghozatalában az új fegyverek átadásáról. „Az orosz erők olyan távolságban vannak, ahonnan előnnyel rendelkeznek velünk szemben, ahonnan légibombákat és tüzérséget vethetnek be ellenünk” – mondta.

A „betonnal megerősített védelmi vonalakat” viszont az orosz csapatok Harkiv megyében nem érték el: az ukrán védelmi erőknek sikerült stabilizálniuk a helyzetet a régió északi részén, ahol az oroszok csak 10 km mélyen tudtak benyomulni Ukrajnába – mondta Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij 2023. november 4-én Kijevben.
photo_camera Volodimir Zelenszkij 2023. november 4-én Kijevben. Fotó: Anatolij Sztepanov/AFP

Az államfő szerint Ukrajnának nem lehet megtiltani, hogy nyugati fegyverekkel mérjen csapásokat oroszországi területre, mert ez is Ukrajna védekezésének a része, nem pedig egy másik ország elleni támadás. Azt mondta, ezeket a csapásokat a szürke zónában hajtják végre, ahonnan az orosz hatóságok kilakoltatták a civileket.

Beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszter napokban tett ukrajnai látogatásáról is. Azt mondta, Blinken egyrészt 2 milliárd dolláros segélycsomagot „hozott”, másrészt az USA javaslatait a biztonsági garanciákra, „a biztonsági garanciákról szóló megállapodás tervezete már létezik”. „Harmadrészt pedig megvitattuk Ukrajna jövőképét a NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatban. Az amerikaiak meghallgatták elképzelésünket, elfogadták ezt az információt, és visszajelzéssel tértek vissza” – mondta.

Zelenszkij szerint Ukrajnának minden esélye megvan arra, hogy nyár elején megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, mert „rengeteg munkát végzett”, és közelebb hozta álláspontját a „nehéz partnerekkel is”. „Mindent megtettünk, hogy Ukrajnával júniusban megnyíljanak a tárgyalások. Úgy gondolom, ma már a nehéz partnerekkel is egyszerűbb lett, aktívan dolgozunk velük” – mondta.

A párizsi olimpia alatti fegyverszünet ötletéről azt mondta, nem igazán érti ezt a kezdeményezést, mert semmi sem akadályozza meg Oroszországot abban, hogy közelebb helyezze haditechnikai eszközeit, és újult erővel lendüljön támadásba. „Már kötöttünk tűzszünetet, de ez nem működik jól ezzel az ellenséggel. A tűzszünet nem akadályozza abban, hogy közelebb mozduljon, majd támadást indítson. Vagyis nem értem a részleteket. Számomra ez egyelőre úgy hangzik, mint egy elhalt történet” – mondta az ukrán elnök. (MTI)