Pressman: Az USA egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal a KKM elleni orosz hackertámadás miatt

POLITIKA
május 21., 17:37

Az RTL Híradó a Külgazdasági és Külügyminisztériumot két éve ért, majd letagadott orosz hackertámadásról kérdezte az amerikai nagykövetet. David Pressman azt mondta: „Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre.”

David Pressman 2023. július 16-án.
photo_camera David Pressman 2023. július 16-án. Fotó: Németh Dániel/444

Belső dokumentumok bizonyítják, hogy Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a KKM informatikai hálózatát. A hírt a 2022 áprilisi választások előtt még a KKM és több fideszes politikus is „kampányhazugságnak” nevezte. Szijjártó a bizonyítékok ellenére kitart emellett. Orbán Viktor az ügyről azt mondta, nem fog más kérdésekkel foglalkozni, csak a kampánnyal foglalkozik.

David Pressman szombaton az USA-ban arról beszélt, hogy a magyar kormány Vlagyimir Putyin üzeneteit ismételgeti, miközben egyre nagyobb teret enged az orosz befolyásnak ahelyett, hogy inkább kiszorítaná azt Magyarországról. Az amerikai nagykövet azt mondta, felfoghatatlan, hogy Orbán az USA-t ellenfélnek tartja.

Kiemelt videóink