Se kiköpni, se lenyelni nem tudja az Európai Unió a TikTokot, használni viszont minden aggály ellenére elég sokan szeretik

külföld
május 21., 12:41

Április végén az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta azt a megosztó, de mérföldkőnek számító törvényjavaslatot, melynek értelmében az USA-ban betilthatják a TikTokot. A platform kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek kilenc hónapot adnak, hogy eladja a részesedését az USA által jóváhagyott vevőnek, máskülönben annyi az alkalmazásnak odaát. Szakértők szerint elhúzódó jogi csata következik, ami két évig is tarthat, ez viszont mégis késlelteti a TikTok elleni fellépést az országban.

Amerika ambivalens módon áll a Tiktokhoz, erre jó példa, hogy a javaslat elfogadása után Joe Biden elnök kampánycsapata közölte, novemberig biztosan használni fogják a felületet. „A széttöredezett médiakörnyezet megköveteli, hogy ott jelenjünk meg, ahol a választók vannak (...) A TikTok egy a sok hely közül, ahol biztosítjuk, hogy a tartalmainkat lássák a választók” – mondták a NBC-nek. De nemcsak az USA, az Európai Unió sem tudja, mit kezdjen a kínaiak többfunkciós projektjével, ami az emberiség jelentős részének egyik kedvenc szórakozása és kommunikációs csatornája lett.Ahogy azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a TikTok algoritmusára a pekingi kommunista pártvezetés utasításainak nem kis ráhatása van. A TikTok központilag irányított propagandagépezet, amiről már számtalan kutatás bemutatta, hogy elhallgat minden, a kínaiaknak kínos témát Tibettől az ujgurokig, és felerősíti a Kínai Kommunista Pártnak, a KKP-nak kedves üzeneteket.

photo_camera Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

Ráadásul amellett, hogy propagandaeszköz, kémszoftver is a TikTok. Hogy pontosan milyen adatokat gyűjt a felhasználókról, és hogyan tárolja azokat, nem tudni, ezt nem közlik. Annyi biztos, hogy valamiért a ByteDance-nek és a KKP-nak egyaránt fontos, hogy a cég minél több adatot tárolhasson kínai szervereken, és ezt ne ellenőrizhesse senki. A vállalat persze tagadja, hogy visszaélne az adatokkal.

Az EU-ban csak félig pakolták tele a tiltáskát

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.