Szerelemfoci: Orbán Felcsúton bemutatta a helyi futball 100 éves történetéről szóló könyvet

futball
május 21., 19:48

Múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak – mondta a miniszterelnök Felcsúton, ahol Zsohár Melinda és Oláh János Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás 100 éves történetét összefoglaló könyvét mutatta be.

Balról jobbra: Oláh János, Major Anita, Orbán Viktor, Zsohár Melinda és Mészáros Lőrinc.
photo_camera Balról jobbra: Oláh János, Major Anita, Orbán Viktor, Zsohár Melinda és Mészáros Lőrinc. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor azt mondta, a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de a magyar futball számára is általános tanulságokat fogalmaz meg.

Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét – mondta Orbán, aki szerint a 2000-es években talpra álló magyar futball előzményei ott vannak a szocialista futballban, az 1950-es évek aranycsapatában és az 1938-ban vébédöntőt játszó válogatottban is.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A magyar futball megszakítottsága ellenére mindig képes volt arra, hogy valahogy helyreállítsa a folytonosságot, ez az akadémiák megalakításakor is így volt – mondta Orbán Viktor, aki szerint h nincs a futballnak jövője, elvész a múltja is, és egy zárvánnyá válik. A magyar futball régi dicsőségét is az tartja meg, hogy van jelenje és jövője – mondta.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint „sohasem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár”, a levente egylet 1923-as és a klub 1931-es alapításakor még Felcsúton sem gondolták, hogy a most Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott keretében három olyan játékos (Nagy Zsolt, Kleinheisler László, Sallai Roland) is lesz, aki a felcsúti Puskás Akadémiáról származik, ráadásul a tartalékok között szerepel Tóth Balázs is, aki szintén Felcsúton nevelkedett.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán arról is beszélt, hogy sokfajta sportággal próbálkoztak falun, de a falusi sport története alapvetően a futballszakosztályok története: Felcsúton voltak, akik vállalkoztak a kutatásra, írásra és szerkesztésre, és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke meg is finanszírozta ezt, de nem minden falu van ilyen helyzetben.

Zsohár Melinda és Mészáros Lőrinc
photo_camera Zsohár Melinda és Mészáros Lőrinc Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ezért a kormányfő azt mondta: ha a falvakban meg akarják írni sportklubjaik történetét a helyiek, annyi pénzt hozzátesz a kulturális minisztérium, amennyit a helyiek erre a célra összeadnak. Érdekes hagyaték lesz ez – mondta Orbán.

A kétkötetes kiadványt bemutatva Oláh János felidézte: egy kuratóriumi ülésen vetődött fel a felcsúti sporttörténet feldolgozásának gondolata. Zsohár Melindával nemcsak a sportról, hanem a községről is szól a könyv, amiből a falu történetét is megismerheti az olvasó. Felcsúton már az akadémia megalakulása előtt is NB I.-es és NB III.-as játékosok nevelkedtek férfi, illetve női vonalon is – mondta.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Zsohár Melinda – Mészáros Lőrinc egykori sajtósa – a kiadványt egy olyan falusi történetnek nevezte, ami túlmutat a falu határain: személyes emlékekre épülve helytörténeti és néprajzi vonatkozásokkal, de igaz anekdotákkal van tele. Major Anita – aki Margittai Gáborral szerkesztette a kiadványt – a könyv lokális identitás erősítő szerepét hangsúlyozta, és azt is, hogy a sport mindig erősíti a közösségeket, és összehozza az embereket. (via MTI)