Kína fegyverekkel segítheti Oroszországot a brit védelmi miniszter szerint

háború
május 22., 13:27

Nagy-Britannia az oroszok 2022-ben elindított inváziója óta először vádolta meg Kínát azzal, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot az ukránok elleni háborúban – írja a Reuters. Grant Shapps brit védelmi miniszter egy londoni konferencián fejtette ki, hogy az amerikai és a brit hírszerzésnek is vannak bizonyítékai arra, hogy ilyen „halálos segélyek” érkeznek vagy fognak érkezni Kínából Oroszországba, illetve a frontra.

A miniszter nem támasztotta alá állításait bizonyítékokkal. Azt viszont mondta, hogy Oroszország és Kína között a háború kezdete óta 64 százalékkal nőtt a kereskedelem. A londoni kínai nagykövetség egyelőre nem reagált Shapps megjegyzéseire.

Putyin és Hszi Csin-Ping Pekingben
photo_camera Putyin és Hszi Csin-ping Pekingben Fotó: Sergei GUNEYEV / POOL / AFP

Korábban magas rangú amerikai tisztviselők is hasonlóról számoltak be, mint a brit védelmi miniszter. Azt mondták, Kína drón- és rakétatechnológiával, műholdfelvételekkel és eszközökkel segíti Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában. Ezzel kapcsolatban a kínai amerikai nagykövetség közölte, hogy Peking nem adott fegyvert Moszkvának, és nem részese vagy okozója az ukrán helyzetnek.

A kínai fegyverszállításokkal kapcsolatban felmerült gyanút nem oszlatja az sem, hogy Putyin a hónap elején Kínába látogatott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel a partnerség új korszakát ígérte meg, mely számos biztonsági kérdésben az Egyesült Államokkal szembeni ellenállást hirdet.