Bejelentették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző karát

oktatás
május 23., 13:13

Hivatalosan is bejelentették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző karát - amihez a parlament fideszes többsége legalább kétszáz hátrányos helyzetű józsefvárosi családot lakoltat ki egy tollvonással. A Nemeskürty István Tanárképző Kar az intézmény közleménye szerint

„kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a 21. századi magyar társadalom igényei szerint felkészült, elmélyült tudással bíró szakembereket bocsásson ki a köznevelés számára”.Két oktatói szervezet szerint az eredetileg honvédelmi, rendvédelmi, közigazgatási, katasztrófavédelmi, hírszerzői feladatok ellátására felkészítő, kivételezett státuszt és állami támogatást élvező egyetem induló tanárképzése mögött politikai-ideológiai-gazdasági stratégia húzódik. Ezért is van, hogy a képzési kínálatban kitüntetett helyen szerepelnek a nemzeti identitás kialakításában fontos szerepet játszó tanári szakok, például a magyar nyelv és irodalom vagy a történelem.

Az NKE új kampuszát Mészáros Lőrinc cége építheti fel, huszonnégyezer négyzetméteren, harminchárom milliárd forintért.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Az országgyűlés fideszes többsége április végén fogadta el a javaslatot, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem portfólióját bővíti tanár-, tanító- és óvóképzéssel, és azokhoz kapcsolódó továbbképzésekkel. Ezzel állami tulajdonba kerültek azok a józsefvárosi lakóépületek és bérlakások is, amiket az egyetem bővítéséhez nézett ki a kormány - és ami miatt legalább kétszáz hátrányos helyzetű család lakhatása vált bizonytalanná.

Az önkormányzat első körben októberig, második körben decemberig kapott időt, hogy cserelakást találjon az érintetteknek, de a szociális katasztrófára figyelmeztető Pikó szerint az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincs ennyi szabad bérlakás, felújított pedig egyáltalán nincs. Ha meg is tudnák oldani ennyi ember elhelyezését ilyen rövid időn belül, az azt jelentené, hogy nem marad több megpályázható önkormányzati lakás a kerületben. A lakók legnagyobb félelme, hogy ha nem is kerülnek utcára, végül csak vidéken tudják elhelyezni őket, miközben a munka, a család, az oktatási intézmények a kerülethez kötik őket.

Riportunk az érintettekkel.

Az NKE rektorát, Deli Gergelyt nemrég arról kérdeztük, miért hívta meg az egyetemre előadni a még iráni mércével is keményvonalas, antiszemita és holokauszttagadó politikust, Mahmúd Ahmadinezsádot.