Itt a felmérés arról, hogy az MTVA állításával szemben valójában mi foglalkoztatja az embereket az EP-választás előtt

választás
május 23., 16:32

Megjelent az Eurobarométer legújabb kutatása, amiben véleményükről és várakozásaikról kérdezik az uniós állampolgárokat az európai parlamenti választások kapcsán. Ez az a felmérés, amire hivatkozva a hazai köztévé kijelölte az EP-választás listavezetői vitájának témáit – csakhogy óriási csúsztatással.

Az MTVA vezérigazgatója a napokban küldte meg a tájékoztatását a résztvevő pártoknak az EP-választás listavezetői vitájához: erre a köztévé - saját állítása szerint - úgy állította össze a négy témakört, hogy megnézte az Európai Parlament rendszeres közvélemény-kutatását, és kiválasztotta az európaiak számára legfontosabb témákat. A kínai és orosz sztenderdek szerint dolgozó magyar közmédia által közölt témák azonban nem egészen fedik az Eurobarométer eredményeit.

„Az eredményeket figyelembe véve a közmédia vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témáiban ismertethetik programjukat a listát állító szervezetek, melyek a következők: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló)”, írja a tájékoztatóban Papp Dániel.

Még egyszer: az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témái a kampányban

az MTVA szerint a biztonság, a migráció, a mezőgazdaság és a demokrácia.Az Eurobarométer hivatalos, huszonhét tagállam több mint huszonhatezer résztvevőjével készített áprilisi kutatása szerint viszont

a valóságban a biztonság, az éghajlat és környezetvédelem, az egészségügy, valamint holtversenyben a gazdaság és a migráció a legfontosabb témák – ebben a sorrendben.A hazai válaszadók a gazdaságot (39 százalék), a biztonságot és védelmet (38 százalék), a migrációt (27 százalék), az éghajlat- és környezetvédelmet és az egészségügyet (25-25 százalék) jelölték meg kiemelt témaként.

A felmérés szerint a közelmúltbeli válságok közül Oroszország Ukrajna elleni inváziója befolyásolta legnagyobb mértékben az uniós polgárok jövőképét, ezt követte a világjárvány és más egészségügyi válságok, majd a gazdasági válság. A magyarországi megkérdezettek szerint sorrendben az egészségügyi válságok, a gazdasági válság és az infláció és az orosz-ukrán háború a legégetőbb témák az európai parlamenti választások kampányhajrájában.

Az egyes országokat érintő legnagyobb problémának továbbra is az inflációt és a megélhetési költségeket tartják az európai válaszadók, míg a magyar válaszadók szerint jelentős problémák vannak az egészségügyben, a gazdasági helyzettel és a nemzetközi helyzettel. A felmérés további eredményei itt olvashatók.

Címlapon: Papp Dániel. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA (Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)