Gulyás szerint nem igaz, hogy érzékeny adatok kerültek volna ki az orosz hekkertámadás során

„Mit, miért tesz a kormány?” Továbbra is ezzel a címmel tart kormányinfót Gulyás Gergely és az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter. De a „mit, miért”-en kívül remélhetőleg arra is választ kapunk, hogy Szijjártó Péter miért tart ki továbbra is amellett, hogy kampányhazugság az a tény, miszerint orosz hackerek feltörték a KKM rendszerét, vagy hogy a kormány szerint Sulyok Tamásnak le kell-e mondania, ha külföldi kézre juttatott magyar termőföldet bármikor is.

40 poszt
Időrend
május 23., 10:05

Vitályos Eszter a kormányinfó végén leszidta a Telex újságíróját

amiért 12 kérdést tett fel az oroszok hekkertámadásáról, amiről a többi újságíró is tett már fel kérdéseket az elmúlt két és fél órában. Ezzel ért véget a kormányinfó.

május 23., 10:05

Ki hazudik az ügyben?

Aki azt állította, hogy titkos, bizalmas adatok nem kerültek ki – mondta Gulyás Telex kérdésére a támadásról. 2022-ben, amikor erről kérdezték a kormányt, miért nem árulták el a részleteket, most azonban elég részletesen beszélt erről. Nem lett volna jobb akkor is ezeket elmondani? „Akkor is egyértelművé tették, és most is, hogy titkos információk nem kerültek külföldi kézbe”, ezért nevezte kampányhazugságnak Szijjártó.

Megismételte megint, hogy támadások mindennaposak, ezek minden égtájból érkeznek, Magyarországgal szövetséges országokból is. Ha szövetségestől érkezik támadás, akkor is így reagáltak volna, mondta Gulyás.Folyamatosan fejlesztik a rendszereket, amik védik a kormányzati hálózatot. Nem kapott arról tájékoztatást, hogy lecseréltek volna gépeket, de a támadás nem okozott semmilyen kárt.

Magyarország a nemzetközi jogszabályok szerint ismeri el Ukrajnát, ugyanakkor Kövér László nem véletlen mondta azt, hogy Ukrajna egy nem létező állam, szerinte az ország nyugati segélyek nélkül nem tudna sokáig működni.

május 23., 09:51

Az orosz kémbankról

A Della podcast kérdésére, hogy eljutott-e a magyar kormányhoz az orosz kémbank petíciója, amiben követelik, hogy lekerüljenek a szankciós listákról, Gulyás elmondta:

„Mi ennek a banknak részvényesei voltunk, majd kiléptünk, és az az érdekünk, hogy a mi pénzünk megtérüljön.” Azt mondta, utóbbira „azért van jó esély, mert ennek az értékét ha nem is éri el, de az ingatlant, ami ennek a banknak a tulajdonában van”, azt Gulyás szerint még szeretnék megszerezni.

május 23., 09:47

Gulyás nem tud arról, hogy történt volna az oroszok részéről sikeres hekkertámadás

Ezt a Della podcast kérdésére mondta, és újra elismételte, hogy az oroszok hekkertámadása sikertelen volt, mert „bizalmas adatokhoz nem jutottak hozzá”, ahogy azt is újra elmondta, hogy „egy hekkertámadás mindennapos ebben a világban”.

május 23., 09:40

Az NKE rektora megnyugtató választ adott Ahmadinezsád látogatásáról

„Mi volt az? Had nyugodjunk már meg mi is” – mondta a Népszava újságírója. „Én csak azt tudom mondani, hogy nyugodjanak meg önök is” – válaszolta Gulyás.

május 23., 09:39

Emelték-e Orbán Viktor védelmi szintjét

a Robert Ficóval történtek után – kérdezte a Népszava. Gulyás azt válaszolta, a TEK kiadott már erről egy közleményt, majd elmondta, „az is bizalmas információ, hogy ilyen történt-e”.

május 23., 09:37

Gulyás szerint senkit sem rúgtak ki az oroszok hekkertámadása miatt

Ezt a Népszava kérdésére mondta el, ahogy azt is, hogy „a szolgálatoktól” tudja, hogy „a KKM-ből nem szivárogtak ki bizalmas adatok”.

Sulyok Tamásról is újra kérdezték Gulyást, aki újra elmondta, hogy a köztársasági elnökkel szemben felhozott vádak „teljes mértékben megalapozatlanok”.

A kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a republikánus Mitch McConnell Kínát bírálta, és Donald Trump is hasonlóan gondolkodik, nem tartanek-e attól, hogy Trump esetleges megválasztása után megromlanak-e az amerikai-magyar kapcsolatok, Gulyás azt mondta, McConnell egy nem túl jó állapotban lévő politikus, aki amúgyis hamarosan távozik.

május 23., 09:33

Ki lesz Matolcsy György utódja?

– kérdezte az mfor. Jegybankelnököt a miniszterelnök jelölésére a köztársasági elnök nevezi ki, nem tudok ilyen jelölésről egyelőre, mondta Gulyás. 2025 március elején jár le a mandátum, bizottsági meghallgatás is lesz, februárban várható jelölt.

május 23., 09:25

Göd, talajvízszennyezés, civil szervezetek = kampány

Az RTL kérdésére a gödi Samsung-gyárral kapcsolatos talajvízszennyezésről, pontosabban arról, hogy mit üzen a kormány a gödieknek, Gulyás azt mondta, a helyi civil szervezetek jelenléte miatt „ez a választási kampány része”.

május 23., 09:23

Mióta világ a világ, az országok egymás ellen kémkednek

Az RTL kérdésére a hekkertámadásról Gulyás Gergely elmondta, hogy „a különböző hírszerző szogálatok mióta világ a világ, egymás ellen kémkednek”. Szerinte „a hírszerzés világa sajnos ilyen”. Majd példának hozta fel azt, hogy „az Obama-kormány a német kancellár telefonját hallgatta le”, pedig Németország és az Egyesül Államok is szövetségesek.

Arra, hogy miért állították, hogy az oroszok hekkertámadása kampányhazugság volt, Gulyás most azt válaszolta, hogy azért, „mert semmilyen titkos adat nem jutott külföldi kézbe”. Gulyás szerint akkor sikeres egy hekkertámadás, ha bizalmas adatokhoz jut hozzá a támadó, de ez szerinte ebben az esetben nem így történt.

A kérdésre, hogy rendben volt-e, hogy Szijjártó átvette a „Barátságért” kitüntetést Oroszországtól, Gulyás azt mondta, „ha egy állam kitüntetést ad egy magyar minszternek, azt át szoktuk venni.

május 23., 09:21

A Sulyok Tamás által aláírt szerződés teljesen szabályos volt

A dokumentumok hitelességét Gulyás nem vitatja, csak az azokból levont következtetéseket. Sulyok nem próbált átjátszani külföldieknek földeket, csak a baloldal. Gulyás szerint reális, hogy a szerződést aláíró ügyvéd ne tudjon arról, hogy születik majd egy szerződés egy másik országban, másik nyelven.

május 23., 09:12

Matolcsy György mandátuma

Kevesebb mint egy év van hátra Matolycsy mandátumából, várják-e már – hangzott e a kérdés, amire Gulyás azt válaszolta, gyerekkorában a születésnapját várta mindig. „Most sem várok olyan dátumokat, amik közjogi méltóságok mandátumának lejártával kapcsolatosak.”

május 23., 09:08

Titkos, minősített adat nem került külföldi kézbe, ismételte meg Gulyás

Az illetékes miniszter minden információt megkapott az orosz hekkertámadásról. Gulyás azt mondta, ezek mindennaposak, az adatok titkosak, azokat nem hozzák nyilvánosságra. Tikos, minősített adat nem került külföldi kézbe, ismételte meg a miniszter, ugyanakkor szerinte nagyobb körültekintéssel kellett volna kezelni, hogy mi kerül ki.

A kínai autókra kivetett védővámok rombolják az európai versenyképességet, vannak esetek, amikor be lehet vezetni, de annak az EU érdekét kell szolgálni. Német gazdaság olyan szabályokat hoz, amik a német versenyképességet is hátráltatják, ennek nincs értelme, pláne, ha Kína hasonló védővámokat vet ki.

A reálbérnövekedés akár 8-10 százalék is lehet éves szinten, ez példátlan, a 4-5 százalék lenne reális.

május 23., 09:05

Nyugaton a szabadságot „erős kihívások érik”

A kérdésre, hogy mit gondol a kormány arról, hogy Nádas Péter a Mandiner szerint azzal az indoklással nem kapott meg egy nemzetközi irodalmi díjat, mert „fehér és férfi”, Gulyás annyit mondott, Nyugat-Európában „a szabadság megszűnt”. Majd gyorsan javított, és jelezte, hogy „ez túlzás”, inkább korrigálta megjegyzését arra, hogy a szabadságot „erős kihívások érik”.