Orbán tusványosi fajkeveredés-ellenes szövege miatt zárták ki az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból

külföld
május 23., 12:23

Az RMDSZ elnöke közel két hete egy kampányrendezvényen elismerte, hogy Orbán Viktor tusványosi rasszista kijelentése miatt zárták ki a román kormánykoalícióból a pártot – írta meg a Transtelex.

Kelemen Hunor azt mondta, a koalíciós partnerek, különösen Klaus Iohannis államfő elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy ő a rasszista kijelentéstől nem határolódott el. Emiatt az RMDSZ politikai pozíciója meggyengült, és bizalmi válság alakult ki a román kormány és az erdélyi magyar közösséget képviselő párt között.

Kelemen így fogalmazott: „Egyszerűen az elnök kért tőlem valamit 2022 nyarán, és én nem voltam hajlandó azt megtenni. Akkor, amikor Orbán Tusnádon mondta azt a bizonyos beszédét, amit aztán ugye mindenki lefasisztázott, azt várta az elnök, nyilvánosan felszólított a tévén keresztül, hogy várja az RMDSZ álláspontját. És én az RMDSZ álláspontját elmondtam, de ő azt mondta, hogy én ezzel megvédtem Orbánt, nem elhatárolódtam tőle.”

A lap szerint az RMDSZ „elfideszesedésének” veszélyeire több politikai elemző és társadalomkutató felhívta a figyelmet, de a szövetség eddig tagadta, hogy ennek konkrét belpolitikai következményei lettek volna, Kelemen beismerése alapján viszont az RMDSZ egyrészt nem kommunikál transzparensen a választóival arról, milyen következményekkel jár egyik-másik politikai döntése, másrészt az elszigetelődése a román belpolitikában beszűkítheti a kisebbségi érdekképviseleti lehetőségeket.

Orbán Viktor 2022-ben Tusnádfürdőn azt mondta, a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – mondta Orbán.

Orbán Viktor a fajkeveredés ellen szólal fel Tusnádfürdőn 2022. július 24-én.
photo_camera Orbán Viktor a fajkeveredés ellen szólal fel Tusnádfürdőn 2022. július 24-én. Fotó: Németh Dániel/444

Pár nappal később Bécsben azt állította, csak félreérthetően fogalmazott: „Szeretném világossá tenni, hogy ez a pozícióm. Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul. Arra kérem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni. Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció.”