Szijjártó másodszor is bejelentett egy kínai kábelgyárat, de már kevesebb pénzért és kevesebb munkahellyel

gazdaság
május 23., 19:58

Miközben a Kormányinfón arról volt szó, hogy a kormány – a németekkel szemben – miért hagyta szó nélkül és tagadta le nyilvánosan, hogy az orosz titkosszolgálat feltörte a külügyminisztérium informatikai hálózatát, Szijjártó Péter a kínai–magyar együttműködést méltatva csütörtökön valamiért másodszorra is bejelentett egy új kínai beruházást - bár az első bejelentésnél még nagyobb összegről és több munkahelyről volt szó.

A külügyminiszter április végén járt Pekingben. Először innen jelentette be, hogy az elektronikai iparban a világ legjobbjai között emlegetett kínai Fiberhome Kisbéren hozza létre első európai üzemét, ahol optikai kábeleket fog gyártani. Az első ütemben Szijjártó százötven új munkahelyet és nyolcmilliárd forintos beruházást emlegetett, amibe az állam közel egymilliárd forinttal száll be.

Ugyanennek a hírnek a második bejelentésében, Budapesten viszont már csak százhúsz munkahelyről és hat és félmilliárdos beruházásról beszélt.

link Forrás

A hvg szerint az állami támogatás összege a beruházás méretével arányosan szintén csökkent, ezért megkérdezték a külügyminisztériumot, miért csökkent a beruházás összege és a munkahelyek száma. A külügy válasza szerint az első közvetlenül megvalósuló fázis egy hat és félmilliárd volumenű beruházás lesz, majd ezt egy későbbi fázisban bővítik.

„Kampányhazugság, elképesztő mennyiségű fake news” - ezek voltak a jellemző fideszes reakciók két éve márciusban, közvetlenül a választások előtt, amikor megjelent a Direkt36 cikke az orosz hekkertámadásról. Nemrég új dokumentumokat mutattunk be, amik bizonyítják, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen, nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről - és erről a minisztérium is tudott.

Szijjártót videón szembesítettük azzal, hogy tudnia kellett az orosz hekkertámadásokról.