Peking eljátssza, hogyan foglalná el Tajvant

külföld
május 24., 15:08

Két napja tartanak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok. Most, hogy beiktatták az új, szuverenista Demokratikus Haladó Párthoz (DPP) tartozó elnököt, Lai Csing-tét, Kína tovább fokozta a szigetre nehezedő nyomást – írja a BBC. A Népi Felszabadító Hadsereg a szigetet minden oldalról hajókkal és repülőgépekkel veszi körül.

photo_camera Kínai hadihajó. Fotó: HANDOUT/AFP

A gyakorlatok a Tajvant Kínától elválasztó Tajvani-szoros nagy részén, a Tajvant a Fülöp-szigetektől elválasztó Bashi-csatornán és a Csendes-óceán egyes területein, Tajvan keleti partja mentén is zajlanak. Csütörtökön a sziget bekerítését, a teljes körű támadást szimulálták a kínai erők.

A kínai hadsereg által kiadott térkép a 2024 májusi, tajvan körüli hadgyakorlatról.
photo_camera A kínai hadsereg által kiadott térkép a 2024 májusi, tajvan körüli hadgyakorlatról.

A lap megjegyzi, hogy Kína szeretné nagyra fújni a gyakorlatokat, hogy félelmet keltsen a tajvani vezetésben. A tajvani erők nem észlelték, hogy nagyobb, a támadásokhoz elengedhetetlen hadihajók is részt vettek volna a gyakorlatokban. A BBC-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint nem ez lesz az utolsó hadgyakorlat Tajvan körül. Kína azon létesítmények felszámolására is felkészülhet, amelyek ellentámadást tudnának indítani a szigetről.

photo_camera A tajvani hadsereg felkészül Fotó: I-HWA CHENG/AFP

Egy videóban a kínai hadsereg ezredese meg is magyarázta a gyakorlatok célját: „Mint láthatjuk, két gyakorlóterületet jelöltünk ki a sziget keleti részének közelében (...). Első sorban azért, hogy megakadályozzuk a tajvani függetlenséget támogató szeparatisták menekülését, és hogy áttörjük a komfortzónájukon” – mondta. Az említett partvidéken fontos katonai infrastruktúra található, valamint Japánhoz való közelsége miatt utánpótlási vonalként is szolgálhat Tajvan szövetségesei számára.