Beiktatták az új tajvani elnököt, aki Kína szerint háborút és hanyatlást hoz a régióra

külföld
május 20., 06:34

Hivatalba lépett Tajvan új elnöke, a januárban megválasztott Lai Csing-te. Beszédében kiemelte, hogy a szigetet nem befolyásolhatják külső erők. Bár azt mondta, megválasztása erős üzenet volt a szigetországot részeként kezelő Kína felé, mégis egyedül a békét tartja lehetséges útnak a két ország között.

photo_camera Lai Csing-te Fotó: HANDOUT/AFP

A beiktatáson nemzetközi delegációk is ott voltak, többek között az Egyesült Államokból, Japánból és Kanadából. A külföldi jelenlét jellemzően irritálni szokta Kínát, amely a saját részének tekinti Tajvant. Lai megválasztása óta Peking növelte a katonai tevékenységét Tajvan közelében. Az új elnök a kínai vezetés szerint veszélyes szeparatista, aki háborút és hanyatlást hoz a régióra.

Lai beavatása idején Tajvan és Kína között nő a feszültség, a szigetországi parlament pedig megosztott. Peking részéről rutinszerűvé vált a tajvani légtérbe és vizekre való behatolás. Eközben Lai pártjának a választásokon nem sikerült többséget szereznie, a parlamentben bizonyos reformok miatt még verekedtek is a képviselők – a hétvégén pedig kormányellenes tüntetések árnyékolták be a beiktatást.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Lai és az őt megelőző két elnök a szuverenista Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tagjai voltak. A januári választás tétjéről és az ország közelmúltbeli történelméről az év eleji helyszíni riportunkban írtunk. (DW, BBC)

Kiemelt videóink