A litván külügyminiszter szerint az EU-nak megoldást kell találnia rá, hogy a magyar kormány ne akadályozhassa tovább az uniós külpolitikát

eu
május 27., 13:37

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a magyar kormány szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló uniós intézkedéseket, ezzel pedig az Európai Unió külpolitikai jelentőségét veszélyezteti - írta meg a Szabad Európa.

Landsbergis szerint az Uniónak valamilyen megoldást kell találnia rá, hogy megkerülje a magyar kormány által állított akadályokat.

Gabrielius Landsbergis
photo_camera Gabrielius Landsbergis Fotó: HUSAMEDIN GINA/Anadolu Agency via AFP

Landsbergis megjegyzésével valószínűleg arra reagált, hogy a magyar kormány továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt források kifizetését az Európai Békekeretből. Emiatt már 9 milliárd eurónyi összeg torlódott fel.

A Politico információ szerint az uniós diplomaták attól tartanak, hogy a június végi EU-csúcsig nem is lesz előrelépés az ügyben. Szerintük a blokkolást használhatja fel a magyar kormány, hogy kizsarolja az Európai Bizottságból a befagyasztott uniós források újabb részének feloldását.