Milliárdos összeget bukott a NER kedvenc takarítója a repülőtéren tavaly

gazdaság
május 27., 14:59

Nem túlzás azt állítani, hogy csak a pénzt égeti a 2020 óta földi kiszolgálási engedéllyel rendelkező Airport Service Budapest Zrt. A napokban leadott éves beszámolója szerint ugyanis, bár a bevételek alakulására nem lehetett panasz, a végén rekord közeli veszteséget termelt a társaság. A cég egyébként a NER kedvenc takarítócégén, a B+N Referencia Zrt.-n keresztül a kormányközeli vállalkozó, Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában áll.

Épp a napokban írtunk róla, hogy személyes szálak fűzik a NER-kedvenc takarítócéget a százmilliárdos kórházi közbeszerzések kiírójához. A 30 éve takarítócégként indult, mára „teljes körű létesítményüzemeltetési szolgáltatásokat” nyújtó vállalkozás teljesítménye 2010 után lendült meg látványosan: 2010 és 2022 között az árbevételét több mint nyolcvanszorosára, az adózott nyereségét pedig kétszázszorosára növelte.

A dokumentumok szerint tavaly 7,3 milliárd forintnyi bevétel folyt be a cég kasszájába a korábbi 7 milliárd forint után, ez nagyjából fele-fele arányban származott belföldről és export tevékenységből. Ami a belföldi bevételek megoszlását illeti, annak

  • 40 százaléka, vagyis 1,4 milliárd forint vagyonvédelemből származott,
  • 25 százaléka, 920 millió forint a földi kiszolgálási tevékenységből,
  • 21 százaléka, 785 millió forint pedig takarításból.
Sokba kerül a földi kiszolgálás
photo_camera Sokba kerül a földi kiszolgálás Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

A bevételek azonban könnyedén megcsappanhatnak már az idei évben, hiszen 2023 novemberétől felhagyott a cég a legnagyobb bevételi lábat képező vagyonvédelmi tevékenységgel. Bár ez csak spekulációnak számít, mégis elképzelhető, hogy ez nem független a kormány repülőtér-vásárlási szándékaitól sem. Mivel több NER-cég is jeleskedik a vagyonvédelemben, akár a repülőtéren végzendő feladatok újraosztásának a jele is lehet az Airport Service lépése.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.