Az új magyar űrhajós bemutatásán azt boncolgatták, hogy miben hisznek a földönkívüliek, lehet, hogy ezt Kapu Tibornak kell majd megkérdeznie tőlük

TUDOMÁNY
május 28., 16:14

„Miért a Kis-Moszkvában, a Szijjártó Pjotr vezette Külügyminisztériumban tartják a magyar űrhajós és a pótűrhajós bemutatását? Diplomáciai feladataik is lesznek odafönt?” – morfondíroztam, miközben első kozmikus sebességgel robogtam Oroszország Bem téri birtoka felé. Mivel csak két versztányira lakom onnan, hamar odaértem. Ekkor még nem hittem volna, hogy mennyire közel járok az igazsághoz.

Egy nappal korábban derült ki, hogy a Farkas Bertalan után következő magyar űrhajós egy 32 éves mérnök, a nagyikedvence-arcú Kapu Tibor lehet, a pótűrhajós, vagyis ha úgy tetszik, az új Magyari Béla pedig a 35 éves Cserényi Gyula, ő inkább aszkétikus tábori papra emlékeztet a Szent István Rendszerhajóról.

Az előtérben igazi szovjet hangulat fogadott két készenlétis rendőr személyében. A háttérben mintha pirogot árult volna egy öregasszony, a levegőben hering és káposzta szagát vitte a szél.

photo_camera Kapu Tibor kiválasztott űrhajós egymagában Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

Az emeleti rendezvényterem felé tartva elábrándoztam rajta, milyen lenne a magyar űrprogram, ha tényleg Szijjártó irányítaná. Az űrhajóban focipálya is lenne, és Szijj László miatt betonból öntenék ki, ezért kicsit lassan érne el bárhová. Ez azonban egyáltalán nem zavarná az utasait, akik a Balaton Bútor termékeivel berendezett legénységi körletben csipegethetnének a Dorothea Hotel cateringesei által összeállított svédasztalról. Az intergalaktikus miniszterré kinevezett Szijjártó és a gázbolygókat miniszteri biztosként felügyelő Dzsudzsák Balázs persze nem ezzel, hanem az exkluzív honvédségi űrhajóval utaznának és mire a slepp befutna, ők már rég letárgyalnák, hogy az Oort-felhő aszteroidáira a Dunakeszi Futsal SE segédgyúrója kapjon 99 évszázados koncessziót.

A hivatalos eseményen elsőként Sztáray Péter államtitkár szólalt fel, aki azzal kezdett, hogy „érzelmileg is készült” az eseményre. Először nem volt világos, hogy a témában mi a szerepe az érzelmeknek, de hamar kiderült, Sztáray ugyanis leszögezte, hogy a következő magyar űrhajós expedíciója „nem turisztikai utazás lesz”. Lassan esett le, hogy valószínűleg ezzel mentegetőzik, amiért nem Orbán Ráhel a Kiválasztott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.