Úgy avatják fel az aligai kikötőt, hogy a bíróság még nem döntött a használatbavételi engedélyről

belföld
május 29., 06:45

Zárt körű ünnepségen avatja fel a balatonaligai kikötőt pénteken a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga tulajdonosa, a Pro Mot Kft. A rendezvényre csak helyi lakcímkártyával vagy birtoklappal lehet bemenni – írja Takács Károly polgármester posztja alapján a Népszava.

Aligán, a volt pártüdülő területén, Balázs Attila akar 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot kialakítani. Az óriásprojektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette, amivel a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól is mentesítette a történetet.

photo_camera A Club Aliga területe.

Az aligai partszakaszt teljesen átalakító beruházások ellen évek óta tiltakoznak a helyi civilek, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) bírósági úton próbálja megakadályozni a volt MSZMP-üdülő helyén a Club Aliga teljes átépítését. Több per jelenleg is folyamatban van, a kikötő használatbavételi engedélyének érvényességéről a Pécsi Törvényszék jövő hétfőn dönt majd, június 7-én pedig a vízjogi üzemeltetési engedélyről dönt a törvényszék, az utóbbi pert a civilek az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság ellen indították.

Az eredeti tervek 30 milliárdos, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról szóltak az egykori Club Aliga területén Aligaliget néven, és bele akartak nyúlni a helyi védettséget élvező fehér sziklás magaspartba, hogy ott 122 szobás, 6 szintes panorámás szállodát és apartmanházakat építsenek, illetve luxusvilláknak alakítsanak ki telkeket. A magaspartra tervezett épületekkel és a kikötőépülettel szemben az AFE korábban azonnali jogvédelmet kértek, a bíróság pedig mindkét esetben elrendelte az építési munkálatok felfüggesztését.

Aligán a Balatonban közben vízisport-élménypályát terveznek építeni.

Kiemelt videóink