Rétvári: Jogszerű, hogy rendőröket jutalmazott Méhkerék csalás miatt elítélt, fideszes polgármestere

POLITIKA
május 30., 14:26

A hónap elején írt arról a Magyar Hang, hogy rendőröket jutalmazott Tát Margit, Méhkerék csalás miatt jogerősen elítélt, fideszes polgármestere.

Az eset miatt az MSZP-s Gurmai Zita írt Pintér Sándor belügyminiszternek:

„2024. május 13-án szóbeli kérdésben hívtam fel a figyelmet arra a sokakban megütközést keltő helyzetre, hogy Méhkerék jogerősen szabadságvesztésre ítélt – településének több mint 30 millió forint kárt okozó – polgármestere a Rendőrség napja alkalmából két rendőri szolgálatot teljesítőnek is átadhatta Méhkerék Község Önkormányzatának elismerését.

Dr. Rétvári Bence államtitkár úr azonban igen sajátosan értelmezte válaszadási kötelezettségét. A konkrét ügyről annak ellenére sem ejtett egyetlen mondatot sem, hogy kérdésem éppen az Ön álláspontjára irányult volna, mert az Országos Rendőrfőkapitányság korábbi vezetőjeként nyilvánvalóan van véleménye az ügyről. Sőt, államtitkár úr igyekezett az ügyről minél inkább elterelni a szót és pártpolitikai síkra emelni az egyébként politikai felhangtól mentes szakmai kérdést.

A fentiekre tekintettel kérdezem újra tisztelt Miniszter Urat:

  1. Mi a véleménye arról, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítélt polgármester adhat át elismerést a rendőröknek?
  2. Nem rombolja ez a rendőrség hitelességét? Nem árt ez a rendőrség tekintélyének?

Tekintettel arra, hogy a konkrét eset kapcsán semmi sem hangzott el, azt egészen biztosan nem tudom elfogadni, hogy a kérdés már teljes körűen megválaszolásra került. Ezért kérem, hogy amennyiben a válaszadással ismételten Rétvári Bence államtitkár urat bízza meg, akkor jelezze számára, hogy pártja szlogenjeinek elmaradhatatlan felmondása mellett az ügy érdemi részére is fordítson figyelmet.”

De most megint Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára válaszolt. Azzal kezdte, hogy: „Az Ön politikai szövetségesei közül nem egyet elítélt a bíróság. Mint ahogy szóbeli kérdésére adott válaszomban is tanácsoltam, javaslom először a Parlamentben a padtársai között nézzen körbe.”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a továbbfejlesztett EgészségAblak mobilalkalmazás bemutatóján a Belügyminisztériumban 2024. január 16-án.
photo_camera Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a továbbfejlesztett EgészségAblak mobilalkalmazás bemutatóján a Belügyminisztériumban 2024. január 16-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ezután ismertette a vonatkozó jogszabályokat, majd a levelét a lényeggel zárta: „A Rendőrség személyi állománya rendszeresen részesül a helyi önkormányzatoktól származó elismerésben. Figyelemmel arra, hogy az egyes önkormányzati elismerések odaítélése nem egyszemélyi, hanem képviselő-testületi döntésen alapul, meglátásunk szerint pusztán azon tény, hogy az elismerés fizikai átadása során az önkormányzat és a képviselőtestület képviseletében ki jár el, (polgármester, alpolgármester, jegyző, képviselő-testületi tag, stb.) az elismerésben részesített állománytag megbecsültségét hátrányosan nem befolyásolja.”

Kiemelt videóink