Biden engedélyezte, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadja Oroszország bizonyos részeit

háború
május 31., 04:14

Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Ukrajnának, hogy az Egyesült Államoktól érkezett fegyverekkel mérhessen csapást oroszországi célpontokra, de csak Harkiv régió közelében. Az oroszok az elmúlt hetekben meglepetésszerű offenzívát indítottak az Oroszországgal közös határhoz közeli területen.

Ukrán tűzoltó Harkivban 2024. április 4-én.
photo_camera Ukrán tűzoltó Harkivban 2024. április 4-én. Fotó: Jevhen Titov/Anadolu via AFP

A CBS kérdésére, hogy a fegyverek használatával kapcsolatos új politika kiterjed-e az orosz repülőgépek támadására, egy amerikai tisztviselő azt mondta: „Soha nem mondtuk Ukrajnának, hogy nem lőhetnek le egy orosz repülőgépet orosz föld felett, ha azért jön, hogy megtámadja őket.” A BBC-nek egy másik amerikai tisztviselő azt mondta, csapatát arra utasították, hogy biztosítsa, hogy Ukrajna képes legyen amerikai fegyvereket használni „ellentüzelési célokra”, hogy „visszavágjon az őket támadó vagy támadásra készülő orosz erőknek”.

A NATO-tagországok külügyminiszterei csütörtök este ültek össze – egy kétnapos találkozóra –, hogy többek közt azt is eldöntsék, használjanak-e nyugati fegyvereket az ukránok oroszországi területek ellen.

Az Egyesült Királyság korábban jelezte, hogy nyitott a Nyugat által szállított fegyverek ukrajnai felhasználására vonatkozó korlátozások enyhítésére, és több európai vezető is ezen korlátozások enyhítését sürgette a közelmúltban.

Hogy végül az Egyesült Államok is enyhült a témában, arra Antony Blinken utalt szerdán, moldovai látogatása során, amikor úgy fogalmazott: „Az út minden egyes lépésénél alkalmazkodtunk és kiigazítottunk, ahogyan az szükséges volt.” (BBC)